Кой диктува на президента датата за изборите - през миналата година декември месец и кой сега му диктува сега едно отлагане във времето. Това попита Бойко Борисов, който прекъсна редовния брифинг на Националния оперативен щаб и изказването на здравния министър Костадин Ангелов. Премиерът Борисов се появявайки се в Гранитна зала на Министерски съвет, измествайки от стола му шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Това е първата поява пред журналисти на премиера Борисов от месеци и е в отговор на изказването на президента Румен Радев от вчера.

Много нечистоплътно е да искаш от медицинските специалисти прогноза, като те не могат нищо да кажат за вируса, по думите на премиера Борисов. Никой в света, и световните специалисти, не могат да направят прогноза как ще се развие здравната ситуация в близките месеци. В коментара си той изпрати с ирония и медиите да искат прогноза в чужбина, за да видят, че това е невъзможно.

Радев не вижда никаква подготовка и готовност за избори
Обновена

Радев не вижда никаква подготовка и готовност за избори

Премиерът е зашеметен и не се ориентира

Премиерът Борисов даде като доказателство за лавирането на държавния глава броя на заболелите, на лекуващите в болница и в интензивните отделения в началото на дакемеври и две седмици по-късно, когато Румен Радев настояваше на датата за изборите 28 март. В момента броят на лекуващите се от коронавирус е много по-малък и по този показател няма никакво основание изборите да се отсрочват във времето. Въпреки това президентът го прави и то, търсейки аргументи точно в епидемията по "грозен начин", по думите на Борисов. Премиерът подозира и други мотиви за поведението на държавния глава.

Кой диктува на президента датата 28 март, попита премиерът. Той изтъкна, че според проучванията ГЕРБ е първа политическа сила и затова, според подозрението му, президентът иска да смени датата.

Борисов е готов за избори през март, макар че ако са през май изборите секциите може да са на открито.

Изцяло с правомощието на държавния глава е да определи датата, допълни обаче Бойко Борисов, но след като Румен Радев е посочил датата, трябвало да я спази. В противен случай - "явно иска да си измие ръцете с управляващите".

Борисов за датата на изборите: Казана дума, хвърлен камък

Борисов за датата на изборите: Казана дума, хвърлен камък

Казаното трябва да се отстоява от тези, които са казали

По думите на Борисов от отчаяние била извадена темата за орташката му връзка с Делян Пеевски. Така - да вадят просташки темата за връзката му с Пеевски - опонентите му правели винаги, когато нямало какво да кажат. ДПС си е партия, имат си председател, имат си и почетен председател.

Видят ли, че спихват (опозицията, бел.ред) и когато няма какво да говорят, вадят Пеевски... Изведнъж се заговори за ортаци вчера. Какво общо имам аз с Пеевски, попита Борисов, възмутен: Откъде на къде, попита премиерът и посочи, че от години не е виждал депутата от ДПС.

ГЕРБ са се ползвали само в точно определени случаи от подкрепата на ДПС в парламента - по темите за изтребителите Ф-16, за гласуването на евроатлантическите закони и решения и Истанбулската конвенция. За нито едно друго нещо нямаме подкрепа, отсече Борисов и посочи, че ДПС дори му искат оставката заедно с БСП и блокирали кворума. 

И аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа, какво имам с Пеевски, видимо ядосан заяви Борисов по отношение на думите от вчера на Румен Радев. ДПС си подкрепили Румен Радев за първия мандат, сега казват че няма да го направят, но ще видим, посочи още министър-председателя.

По места на предстоящите избори битката ще е ГЕРБ - ДПС и тя ще е безкомпромисна, според Борисов. Не могат обаче да ми прикачат никой, отсече Бойко Борисов.

Кабинет Борисов-4 е реалистичен сценарий за Тома Биков

Кабинет Борисов-4 е реалистичен сценарий за Тома Биков

А и почти сигурен такъв

Премиерът призова да не се разиграва етническата карта. Това било опасно, особено от тези, които не помнели Възродителния процес 80-те години на миналия век.

Борисов: "По-внимателно с изказванията!"

"С милиони мюсюлмани на границата ни, водим възможно най-добрата политика." С Турция водим най-добрата дипломация, заяви Борисов и припомни срещата на европейско ниво в Евксиноград, на която дойде и президентът Ердоган. Точно Турция и Гърция ни помагали за нелегалните имигранти, а е опасно да се вкарва президент на една голяма държава във вътрешен "махленски" спор. "Само добре е, че един голям президент на голяма държава ме уважава", коментира още Борисов.

След изказването си премиерът излезе от залата, като не допусна въпроси на журналисти, а брифингът на Костадин Ангелов продължи.