Броят на излекуваните да е два пъти по-голям от броя на новозаразените - тази трайна тенденция открои здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб във връзка с епидемията у нас. 32% е заетостта на болничните легна на нетежките случаи и над 49% е заетостта на болничните легла за тежки случаи.

Доцент Ангел Кунчев посочи, че страната ни е на 24 място по заболеваемост в ЕС и сме на трето място по смъртност. Кърджали, Разград и Габрово са с най-ниска заболеваемост от коронавирус. Враца, Русе и Варна са първенци по новозаболели.

Около 7900 души за ваксинирани към момента. Няма постъпили данни за странични ефекти от ваксинацията.

Създава се логистиката за ваксинацията, стана ясно от думите на Ангелов, който увери и че властите са последователни в действията си.

1002 нови случая коронавирус и 2023 излекувани за денонощие

1002 нови случая коронавирус и 2023 излекувани за денонощие

През денонощието болестта отне живота на 59 души

Всяко число и тенденция в страната се следи. В средата на месеца ще станат ясни данните от събиранията на Коледните и новогодишните празници, както и отражението върху епидемичната ситуация на отварянето на училищата и детските градини. Тепърва ще се види какво да се предприеме за големите ученици - решението ще се взима след началото на другата седмица.

Очаква се следващата седмица да се осъществи първата доставка във всички страни членки на ваксината на Moderna. Българските власти се готвят за това, като се очакват първите ваксини у нас на 11 януари.

Ваксината на Moderna имала месец по-дълъг срок на годност от тази на Pfizer

Ваксината на Moderna имала месец по-дълъг срок на годност от тази на Pfizer

Флаконът ѝ не бива да се разрежда

Въпреки това все още сме далеч от масовата ваксинация, подчерта Ангелов и увери, че когато се стигне до този момент, ще се създаде нужната организация.

Здравните власти се готвят и за организация на здравословни избори за 28 март. План ще се изготви и спрямо окончателната дата. Не избори на всяка цена, първо мислим за здравето на българските граждани, отсече здравният министър.

Костадин Ангелов няма нужда от политика, за да осигури безопасни избори

Костадин Ангелов няма нужда от политика, за да осигури безопасни избори

Ангелов не съобразява мерките с датата на изборите

За хорото в Калофер министър Ангелов коментира, че ситуацията е комплексна. Политиците се опитвали да извлекат най-много ползи за себе си, по думите му. Заиграването с обичаите в момента е нелепо, по мнението на министър Ангелов.

Такава пандемия се случва веднъж на сто години и всеки решавал с какво иска да остане в историята - дали със спасението на човешки животи или с преследване на политически цели, коментира министърът. В момента е нелепо правенето на политика, изтъкна здравният министър.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%