За всеки пациент и гражданин ваксината трябва да се прилага индивидуално, след информирано решение и след консултация с личния лекар. Toва заяви проф. Илко Гетов, представител на ЕМА у нас, в сутрешния блок на БНТ.

Нежеланите реакции при ваксинация са лека температура, главоболие, замайване. Бъдете сигурни, че всичко, което е можело да се направи е да се провери информацията, да се извади и най-малкият детайл е направено, процесът тече от 1 октомври и не е от вчера, не е от преди празниците, увери Гетов.

Той подчерта, че ваксината осигурява защита от заразяване с коронавирус. Имунитетът, който се изгражда от ваксината е за 6-месечен период на наблюдение и количеството на антителата на ваксинираните се запазва висок, който осигурява защита от заразяване с коронавирус, увери Илко Гетов.

Той обясни, че не се е забавило одобрението на ваксината на Moderna. Ваксините са разработени на базата на една и съща технология, има съществена разлика по отношение на условията на съхранение, но специално ваксината на Moderna не трябва да се разрежда флаконът, готов за употреба, дозите са малко по-различни от ваксината на Pfizer. Има някакви фармацевтично-технологични разлики в двете ваксини, поясни Гетов.

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на Moderna
Обновена

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на Moderna

Ваксината на Moderna срещу коронавируса изисква две дози

Новата ваксина на Moderna е с месец по-дълъг срок на годност, съхранява се на малко по-ниска температура и по-дълго издържа в условията на хладилна температура. Ваксината не може да се замразява втори път, след като е размразена веднъж, мястото на ваксинацията е абсолютно същото, посочи проф. Гетов.

Ваксината на Moderna не може да се съхранява в сух лед.

По думите му всеки има право да се ваксинира и да откаже да се ваксинира, но разговорът трябва да бъде воден с общопрактикуващите лекари. В продуктовата информация и на двете ваксини има предупреждения и специални условия човекът да не бъде алергичен, да не е имал тежки алергични реакции, да няма заболяване към момента на ваксинирането и с особено внимание при пациентите, при които се прилага терапия за разреждане на кръвта.

Илко Гетов отчете, че във ваксината на Moderna са били включени 36 000 пациенти, над 18 000 са тези, които са получили поне една доза от ваксината, наблюдавани са повече от 6 месеца. Всеки месец ще бъде преразглеждано съотношението полза-риск на всички събрани данни, увери той. Всичко е на територията на Европа и аз мисля, че в най-спешен порадък ваксината на Moderna ще бъде доставена, каза още проф. Гетов и призова хората да бъдат по-доверчиви на експертите.

Няма опасения за ваксината Moderna, евроагенцията уточнява детайли

Няма опасения за ваксината Moderna, евроагенцията уточнява детайли

Представителят на ЕМА за България професор Илко Гетов