Това, че все още не е одобрена ваксината на Moderna, не означава, че има опасения за сигурността й. Това стана ясно от думите пред Нова телевизия на професор Илко Гетов, представителят на ЕМА за България. В процедурата се уточняват някои неща, но няма сериозни опасения. Утре ЕМА ще има заседание, след като и вчера, 4 януари, се е провела работна среща за разглеждане на документацията за одобрение на ваксината.

Ваксината на Moderna е на същия принцип както вече разрешената за употреба ваксина на Pfizer. Няма нищо притеснително, увери Гетов. Според него това забавяне доказвало колко са сигурни ваксините.

Европейската агенция по лекарствата ускорява решението за ваксината на Moderna

Европейската агенция по лекарствата ускорява решението за ваксината на Moderna

На 6 януари вместо на 12...

Около 2 милиона души са ваксинирани с Prizer, като само двама са проявили тежка алергична реакция. Няма данни за починали след ваксинация, по думите му.

На 30 дни се прави оценка на ефикасността на ваксините. В края на януари ще приключат разговорите за оксфордската ваксина и през февруари се очаква и тя вече да е налична.

Трябва да се чете и спазва кратката характеристика на ваксините, препоръча Илко Гетов. Информацията е абсолютно прозрачна и проследима, изтъкна професор Гетов, но спекулации объркват хората.

ЕС купува от Moderna 160 млн. дози ваксина срещу Covid-19

ЕС купува от Moderna 160 млн. дози ваксина срещу Covid-19

Споразумението официално ще бъде одобрено от Комисията в сряда

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%