Ваксината срещу новия коронавирус (COVID-19), разработена от учени от Оксфордския университет, беше одобрена за употреба във Великобритания, предаде Би Би Си.

Това бележи голяма повратна точка и ще доведе до огромна експанзия в имунизационната кампания във Великобритания, която има за цел да върне живота към нормалното.

Великобритания е поръчала 100 милиона дози от производителя на ваксината AstraZeneca, което е достатъчно за ваксиниране на 50 млн. души.

Великобритания започва ваксинация с Oxford/AstraZeneca
Обновена

Великобритания започва ваксинация с Oxford/AstraZeneca

2 млн. британци трябва да се ваксинират през следващите две седмици

Одобрението от британския регулатор на лекарствата означава, че ваксината е едновременно безопасна и ефективна.

Ваксината на Оксфорд/AstraZeneca беше разработена през първите месеци на 2020 г., беше тествана на първия доброволец през април и оттогава премина през мащабни клинични изпитвания с участието на хиляди хора.

Тя беше разработена с темпове, които биха били немислими преди пандемията.

Това е втората ваксина, одобрена в Обединеното кралство, след като на ваксината на Pfizer/BioNTech беше дадена зелена светлина по-рано този месец.

Британия има съмнения, иска регулаторна оценка на ваксината на AstraZeneca

Британия има съмнения, иска регулаторна оценка на ваксината на AstraZeneca

"Дяволът е в детайлите", коментира имунологът в Imperial College London проф. Алтман

Повече от 600 000 души във Великобритания са вече ваксинирани, откакто Маргарет Кийнън стана първият човек в света, който получи ваксина извън клинично изпитване.

Ала ваксината на Оксфорд/AstraZeneca ще доведе до значително увеличение на ваксинацията, тъй като е евтина и лесна за масово производство.

От решаващо значение е, че тя може да се съхранява в стандартен хладилник, за разлика от ваксината на Pfizer/BioNTech, която се нуждае от ултра студено съхранение при минус 70 градуса, тъй че ще бъде много по-лесна доставката на оксфордската ваксина до старческите домове и кабинетите на личните лекари.

Приоритетните групи за имунизация - включително възрастни хора, обитатели на старчески домове и здравни работници - вече са идентифицирани.

Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд показала 70% ефективност

Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд показала 70% ефективност

Доста по-ниска ефективност в сравнение с ваксините на Moderna и Pfizer

Одобрението на нова ваксина идва, след като здравните власти в Англия предупредиха, че страната е изправена пред "безпрецедентни" нива на заразяване, а здравните власти в части на Уелс, Шотландия и южната част на Англия изразиха опасения от нарастващия натиск върху Националната здравна служба (NHS).

Сега имунизационната кампания ще премине към даване на възможно най-много хора на първата доза ваксина. Целта ще бъде да се осигури на колкото се може повече уязвими хора някаква защита от COVID-19.

Решението се основава на съвет от Съвместната комисия по ваксинация и имунизация.

Ваксината на AstraZeneca-Oxford вероятно няма да бъде одобрена бързо в ЕС

Ваксината на AstraZeneca-Oxford вероятно няма да бъде одобрена бързо в ЕС

Те дори все още не са подали документи в Европейската агенция по лекарствата

Говорител на Министерството на здравеопазването и социалните грижи отбеляза: "Приоритетът трябва да бъде да се даде на колкото се може повече хора в рисковите групи първата им доза, вместо да се осигурят необходимите две дози за възможно най-кратко време. Всеки все пак ще получи втората си доза и това ще бъде в рамките на 12 седмици от първата им. Втората доза завършва курса и е важна за по-дългосрочната защита."

Ваксината е генетично модифициран вирус на обикновена настинка, който се използва за заразяване на шимпанзета. Той е променен, за да го спре да причинява инфекция при хората.

Ваксината на Sputnik V и AstraZeneca дава имунитет до 2 години

Ваксината на Sputnik V и AstraZeneca дава имунитет до 2 години

Двете компании работят съвместно