Комбинацията от руската ваксина Спутник V и препарат от британско-шведската AstraZeneca ще гарантира имунитет срещу коронавирус за две години.

Това заяви в интервю за Телевизионният канал Русия-24 в понеделник директорът на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" към руското министерство на здравеопазването Александър Гинзбург.

Великобритания започва ваксинация с Oxford/AstraZeneca
Обновена

Великобритания започва ваксинация с Oxford/AstraZeneca

2 млн. британци трябва да се ваксинират през следващите две седмици

"Клетъчният имунитет ще бъде много по-сигурен след хибридната двукомпонентна ваксина. Ваксината, съвсем очевидно, ще защитава не за 3-4 месеца, а поне за две години", каза той.

Ограниченията, дължащи се на коронавируса, вероятно ще бъдат премахнати до ноември 2021 г., смята Гинзбург.

Припомняме, че британският фармацевтичен гигант AstraZeneca съобщи по-рано през декември, че скоро ще започне работа с руския институт "Гамалея", за да разберат дали техните ваксини за коронавирус могат да бъдат успешно комбинирани.

Русия увеличава производството на ваксината "Спутник V"

Русия увеличава производството на ваксината "Спутник V"

С 30 милиона дози до юни

Русия в събота одобри основната си ваксина срещу COVID-19, Sputnik V, за използване от хора на възраст над 60 години. Досега хората над 60 години бяха изключени от националната руска програма за инокулация, тъй като ваксината бе тестван отделно за тази възрастова група.

Президентът Владимир Путин също ще бъде ваксиниран. През август той каза, че една от дъщерите му е участвала в клиничното изпитване на ваксината и се чувства добре след това.

Ваксинирането и с двете отделни ваксини вече започна.