Британският фармацевтичен гигант AstraZeneca заяви в петък, че скоро ще започне работа с руския институт "Гамалея", за да разберат дали техните ваксини за коронавирус могат да бъдат успешно комбинирани, съобщава СиЕнБиСи.

Това се случва, след като разработчиците на ваксината Sputnik V попитаха AstraZeneca в Twitter дали е дора идея да опитат да комбинират двете, за да повишат ефикасността им.

"Възможността да се комбинират различни ваксини срещу COVID-19 може да бъде полезна за подобрена защита и/или за подобряване на достъпността на ваксините. Ето защо е важно да се изследват различни комбинации от ваксини, за да се направят имунизационните програми по-гъвкави, като се даде възможност на лекарите да имат по-голям избор по време на прилагането на ваксини", се казва в изявление на AstraZeneca в петък.

"Също така е вероятно комбинирането на ваксини да доведе до подобряване на имунитета за по-дълъг период от време", допълва компанията.

Ваксината Covid-19 на AstraZeneca, произведена в сътрудничество с Оксфордския университет, е една от няколкото, които търсят одобрение от регулаторните органи на фона на нарастващите надежди, че масова кампания за ваксинация може да помогне за прекратяване на пандемията.

Регистрацията на оксфордската ваксина ще се забави – правят нови проучвания за дозата

Регистрацията на оксфордската ваксина ще се забави – правят нови проучвания за дозата

Ще се забавят и масовите ваксинации...

Към днешна дата над 69 милиона души са се разболели от коронавирус в световен мащаб, като 1,58 милиона са смъртните случаи, според данни от университета Джон Хопкинс.

Данните, публикувани в медицинското списание The Lancet тази седмица, показват, че ваксината на AstraZeneca има средна ефективност от 70,4%, въз основа на обединяването на междинни данни от клинични изпитвания в последния етап. Установено е също, че ваксината е безопасна и ефективна.

Русия заяви, че Sputnik V е с над 90% ефективност в предотвратяването на заразяване на хората с вируса, позовавайки се на предварителни резултати от текущи изпитания.

Руският фонд за директни инвестиции - който финансира разработването на Sputnik V - заяви, че клиничните изпитания на ваксината на AstraZeneca в комбинация ще започнат до края на месеца.

"Решението на AstraZeneca да проведе клинични изпитания, използвайки един от двата вектора на Sputnik V, за да увеличи ефикасността е важна стъпка към обединяване на усилията в борбата срещу пандемията", коментира Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на Руския фонд за директни инвестиции.

"Приветстваме началото на този нов етап на сътрудничество между производителите на ваксини. Решени сме да развием това партньорство в бъдеще и да започнем съвместно производство, след като новата ваксина покаже своята ефективност в хода на клиничните изпитвания", добави Дмитриев. 

Главният редактор на The Lancet, д-р Ричард Хортън, коментира пред СиЕнБиСи, че ваксината на AstraZeneca има "отчетливо сравнително предимство" пред други водещи кандидати. Той също така твърди, че е най-вероятно да успее да имунизира света "по-ефективно" и "по-бързо" от другите.

Британската ваксина Oxford/AstraZeneca Covid и руската ваксина Sputnik са сходни, тъй като и двете съдържат генетичен материал от протеина Sars-CoV-2.

Ваксината Oxford/AstraZeneca е безопасна и ефективна, като осигурява добра защита, потвърдиха изследователите в списанието The Lancet. Повечето хора в проучването са по-млади от 55 години, но резултатите до момента показват, че работи добре и при възрастни хора. Данните също така показват, че може да намали разпространението на Covid, както и да предпази от разболяване и смърт. Документът, оценен от независими учени, представя пълни резултати от тестове с над 20 000 души.

Русия представя Sputnik V пред ООН

Русия представя Sputnik V пред ООН

По-рано бе съобщено, че в Русия вече е започнала имунизацията