Русия увеличава производството на ваксината Sputnik V срещу коронавируса с 30 милиона дози до юни. Това заяви руският министър на търговията и индустрията Денис Мантуров, цитиран от "Спутник".

"Говорейки за производството, през декември ще бъдат произведени повече от 2,5 милиона дози, малко по-малко за гражданска употреба. Но през януари, според плановете, които вече са изготвени и одобрени от производителите, броят ще бъде 3,5 милиона, тогава тя ще нарасне до 18 до април и 30 до юни. Но съм малко оптимист, че това може да се случи дори по-рано", поясни Мантуров в интервю за телевизионния оператор RBC.

Русия и ваксината ѝ "Спутник V" не били на мода на Запад заради нелоялна конкуренция

Русия и ваксината ѝ "Спутник V" не били на мода на Запад заради нелоялна конкуренция

"На Запад като цяло Русия не е на мода. Не защото е лоша, а защото става прекалено добра"

По време на пандемията COVID-19 Русия се очертава като лидер в разработването на ваксини, тъй като два от нейните продукти, Sputnik V, разработен от московския институт "Гамалея", и EpiVacCorona, разработен от изследователския център Vector на Сибир, вече са в проучвания във фаза 3.

Друга ваксина от изследователския център на Чумаков към Руската академия на науките ще започне изпитвания от фаза 3 в началото на 2021 г. Клиничните изпитвания на проследяващата ваксина Sputnik V показват, че нейната ефективност е над 90 процента.

Ваксинират до 80% от руснаците със "Спутник V" до есента на 2021 г.

Ваксинират до 80% от руснаците със "Спутник V" до есента на 2021 г.

Това може да стане, ако се произвеждат пет до шест милиона дози от ваксината на месец