До 80% от руското население може да бъде имунизирано срещу COVID-19 до есента на 2021 г., заяви ръководителят на изследователския център "Гамалея" Александър Гинцбург, цитиран от "Спутник".

"Ако произвеждаме пет до шест милиона дози от ваксината на месец, което е съвсем реалистично за нашето вътрешно потребление, тогава до края на есента на 2021 г. трябва да сме ваксинирали 70 до 80 процента от нашето население. Тоест, това заболяване ще бъде контролирано от ваксина", каза Гинцбург в предаване за пандемията, излъчено от държавната телевизия "Россия-1 ".

Според ръководителя на центъра "Гамалея", ваксината "Спутник V" е в състояние да изгради имунитет за повече от две години.

"Спутник V" осигурява имунитет срещу коронавируса за 2 години?

"Спутник V" осигурява имунитет срещу коронавируса за 2 години?

Това твърди един от създателите на руската ваксина

По-рано руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко заяви, че се очаква 60% от пълнолетното население на Русия да бъдат ваксинирани срещу коронавируса.

Москва стартира ваксинации по-рано този месец за тези от първата рискова група, а именно медици, учители, служители в социалните служби и служители на реда.

Спутник V е пионерската ваксина срещу коронавируса - Русия официално я регистрира на 11 август. Понастоящем ваксината, която е двукомпонентно лечение, основано на човешки аденовирус, завършва фаза 3 клинични изпитвания.