Отношението на Запада към Русия и руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" било свързано с въпроса с конкуренцията. Това обяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков в интервю за филма на Наиля Аскер-заде "Опасен вирус. Първа година" по руската държавна телевизия "Россия-1".

Ваксинират до 80% от руснаците със "Спутник V" до есента на 2021 г.

Ваксинират до 80% от руснаците със "Спутник V" до есента на 2021 г.

Това може да стане, ако се произвеждат пет до шест милиона дози от ваксината на месец

"На Запад като цяло Русия не е на мода. Не защото е лоша, а защото става прекалено добра", настоя говорителят на Кремъл, отговаряйки на въпрос защо появата на руска ваксина срещу коронавируса е била приета нееднозначно на Запад.

Както подчерта Песков, всичко това било свързано с конкуренцията, тъй като пускането от института "Гамалея", благодарение на ранните разработки, на ваксината "Спутник V" представлявало "заплаха от гледна точка на конкуренцията за най-големите производители" в чужбина.

"Всичко е много просто: това е конкуренция, не винаги добросъвестна", заключи прессекретарят на Владимир Путин.

Русия на 11 август беше първата страна в света, която регистрира ваксина срещу коронавируса, като тя беше наречена "Спутник V". По-късно беше регистрирана още една руска ваксина, разработена от центъра "Вектор" към Роспотребнадзор. Според руските власти скоро може да бъде регистрирана и трета ваксина, създадена от Федералния изследователски център за изследване и разработване на имунобиологични препарати към Руската академия на науките.

Русия последно: Ефективността на ваксината "Спутник V" е 91,4 процента

Русия последно: Ефективността на ваксината "Спутник V" е 91,4 процента

При тежки случаи на заболяването била дори 100% ефективна