Руският президент Владимир Путин ще получи ваксината Sputnik V срещу коронавирус, заяви говорителят на Кремъл пред държавния телевизионен канал "Россия1", цитиран от "Ройтерс".

"Той каза, че ще бъде ваксиниран, той взе това решение и чакаше, докато всички формалности бъдат изпълнени", каза Дмитрий Песков.

Страната стартира програма за доброволна ваксинация с произведената в Русия ваксина по-рано през декември, започвайки с най-уязвимите групи в Москва.

Русия одобри ваксината Sputnik V за хора над 60 години

Русия одобри ваксината Sputnik V за хора над 60 години

Броят на новите случаи на коронавирус в Русия е нараснал с 29 258 за 24 часа

Хората на възраст над 60 години могат да започнат да се ваксинират в понеделник, каза кметът на Москва Сергей Собянин на уебсайта си в неделя, ден след като руското министерство на здравеопазването заяви, че ваксината е одобрена за употреба от възрастни хора след отделен опит.

68-годишният Путин каза по-рано, че Sputnik V е ефективна и безопасна, тъй като не вижда причина хората да не бъдат ваксинирани.

От началото на избухването на коронавирус в Русия, Путин работи основно от разстояние, провежда срещи чрез видеовръзка и има ограничени пътувания.

През август той каза, че една от дъщерите му е участвала в клиничното изпитване на ваксината и се чувства добре след това.

Путин: Все още не съм се ваксинирал, ще го направя, когато ми позволят

Путин: Все още не съм се ваксинирал, ще го направя, когато ми позволят

Путин е "гражданин, който спазва закона", слуша другите граждани, "за да живеем по-добре"