Руският президент Владимир Путин коментира, че все още не е получил ваксина срещу COVID-19 поради законодателството и препоръките на медицинските специалисти в страната.

По време на пресконференция той подчерта, че не попада в категорията на хората, които първо трябва да се ваксинират, и добави, че щом медицинските служители кажат, че той може да получи ваксина срещу COVID, той "ще бъде ваксиниран". 

"Аз съм гражданин, който спазва закона", заяви Путин и подчерта, че няма причина хората да се тревожат за безопасността на ваксината, тъй като до момента тя не е показала сериозни странични ефекти по време на изпитанията.

Президентът е уверен в необходимостта от всеобхватна ваксинация. В същото време държавният глава посочи, че в Русия все още няма достатъчно оборудване за производство на необходимото количество ваксина.

Путин обясни, че за него няма нищо по-ценно от директната комуникация с руските граждани, което му позволява да чуе техните възгледи по важни за страната въпроси.

"Въпреки факта, че, разбира се, разполагам с огромен поток от информация за случващото се в страната и тя идва до мен по различни канали, няма нищо по-ценно от пряката комуникация с нашите хора, с гражданите на Руската федерация. Няма нищо по-ценно от това да чуем тяхното мнение за това как живеем и повтарям още веднъж, какво трябва да направим, за да живеем по-добре."

Той коментира малко по-рано, че сътрудничеството между AstraZeneca и Националния център по епидемиология и микробиология "Гамалея" по отношение на ваксината COVID-19 е нещо "добро както за Русия, така и за света".

Путин похвали първата руска корнавирус ваксина "Спутник V", добавяйки, че в зависимост от това, когото питате, ефикасността на ваксината "се оценява в рамките на 95-97%".

Той приветства усилията на британската фармацевтична компания, наричайки я "световноизвестна марка", и заключи, че сътрудничеството е единственият начин, по който светът може да се справи с пандемията.

Путин: Русия се справя по-добре с COVID от други страни
Обновена

Путин: Русия се справя по-добре с COVID от други страни

Спадът на БВП е с 3,6% - по-малко от САЩ и всички водещи държави в Европа