Здравното министерство публикува подробна информация за ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19, която ще бъде доставена в България.

От листовката става ясно, че препаратът се разпространява под наименованието Comirnaty концентрат за инфузионна дисперсия иРНК ваксина срещу COVID-19 (нуклеозидно модифицирана).

Продуктът се прилага след разреждане като инжекция в мускул в горната част на ръката.

Производителят обяснява, че както всички ваксини, Comirnaty може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. По-честите, които могат да засегнат повече от 1 на 10 души, са болка и оток на мястото на инжектиране. Посочени са още умора, главоболие, болка в мускулите и ставите, втрисане и повишена температура.

Имунизацията в България се очаква да започне официално на 27 декември. Ваксината ще бъде поставена на около 4 300 души.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%

След заседание здравните власти увериха, че са взети абсолютно всички мерки, за да може ваксините да бъдат доставени в страната ни по безопасен начин и да бъдат правилно съхранявани.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че камиони, натоварени с първите партиди ваксини срещу коронавируса за граждани на ЕС, потеглиха от огромната фабрика на Pfizer в Белгия.