Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча ЕС да започне да прилага ваксината на Moderna, съобщават световни агенции.

От регулатора обявиха, че са препоръчали да се издаде условно разрешение за прилагане на ваксината върху хора на възраст над 18 г.

Решението бе очаквано. В понеделник вечерта експертите от агенцията не успяха да съгласуват препоръката към Европейската комисия, която окончателно ще потвърди с формално решение.

Няма опасения за ваксината Moderna, евроагенцията уточнява детайли

Няма опасения за ваксината Moderna, евроагенцията уточнява детайли

Представителят на ЕМА за България професор Илко Гетов

Moderna е една от първите компании, които започнаха тестове върху хора още през март. Последната фаза започна на 27 юли в САЩ и приключи през октомври. Компанията включи около 30 000 души в клиничните си изпитания, които показват, че ваксината ефективно предотвратява заразяване с коронавирус при хора на възраст над 18 г. Изпитания показват, че с 94,1% намалява броя на случаите на коронавирус със симптоми при хора, които са получили от ваксината. Това означава, че тя демонстрира 94,1% ефективност при проучванията. Също клиничните тестове показват, че осигурява 90,9% ефективност при участниците с риск да се разболеят тежко от вируса, включително с белодробни и сърдечни заболявания, затлъстяване, чернодробни заболявания, диабет и СПИН.

Германия получава 15,5 милиона ваксини Moderna

Германия получава 15,5 милиона ваксини Moderna

Веднага след като EMA одобри ваксината

Най-често срещаните странични ефекти от ваксината са леки и изчезват до няколко дни след ваксинацията, такива като болка и подуване на мястото на поставяне на ваксината, умора, втрисане, температура, главоболие, болки в мускулите, гадене и повръщане.

Ваксината, наречена mRNA-1273, се базира на информационна РНК (mRNA) технология, която разчита на синтетични гени.

Ваксината на Moderna срещу коронавируса изисква две дози. Втората доза трябва да се поставя 28 дни след първата. Тя има предимство пред тази на Pfizer/BioNTech. Ваксината на Moderna може да се съхранява дългосрочно в хладилник при температура от -20 градуса по Целзий (и до 30 дни при температура 2-8 градуса), докато тази на Pfizer/BioNTech изисква температура от -70 градуса по Целзий (и до пет дни при нормална хладилна температура).

И Moderna очаква ефективност срещу новия щам на COVID-19

И Moderna очаква ефективност срещу новия щам на COVID-19

Предстоят допълнителни тестове на ваксината през следващите седмици

В края на декември Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на Pfizer-BioNTech срещу коронавируса.

Така ЕС вече ще има две ваксини в борбата с пандемията от коронавирса, което може да помогне за ускоряване на имунизацията в Общността след бавния старт. 

Великобритания прилага и трета ваксина, след като преди няколко дни одобри ваксината на Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca.