Американската фармацевтична компания Moderna очаква, че нейната ваксина срещу COVID-19 е ефективна срещу новите щамове на коронавируса, открити наскоро в Обединеното кралство, предаде "Спутник".

"Въз основа на данните към днешна дата, Moderna очаква, че имунитетът, предизвикан от ваксината ще бъде защитен срещу вариантите на вируса SARS-CoV-2, наскоро описани във Великобритания. Ще проведем допълнителни тестове на ваксината през следващите седмици, за да потвърди това очакване ", заявяват от компанията.

Тревога заради новия щам на коронавируса във Великобритания

Тревога заради новия щам на коронавируса във Великобритания

Той бил по-заразен от стария щам

Миналата седмица Лондон обяви, че в страната е открит нов щам на коронавирус, добавяйки, че новият вариант е до 70% по-предаван от другите варианти на SARS-CoV-2. След появата на новините много страни спряха пътуванията до и от Великобритания. Няма обаче доказателства, че новият щам е по-патогенен.

В сряда британският министър на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че в страната е намерен втори нов вариант на SARS-CoV-2, за който се твърди, че произхожда от Южна Африка. В четвъртък Великобритания забрани влизането на пътници, пътуващи от Южна Африка.

По-рано тази седмица разработчиците на руската ваксина заявиха, че Sputnik V ще бъде ефективен срещу всяка мутация на COVID-19, включително новия щам, докато съоснователят на BioNTech увери, че ваксината на фирмата е "много вероятно" да работи срещу мутирал щам, открит във Великобритания.

САЩ одобриха ваксината на Moderna

САЩ одобриха ваксината на Moderna

Започва приложението й при лица на 18 и повече години...