Тревога във връзка с изменящ се щам на COVID-19 във Великобритания. Премиерът Борис Джонсън е свикал спешно заседание за борба с по-заразния щам на коронавируса.

Снощи Джонсън е извикал министри на извънредно заседание, за да обсъдят мистериозен нов вариант на коронавируса, широко разпространен в Лондон и големи части от Южна Англия.

На заседанието британският премиер е бил информиран за нови тревожни доказателства за мутиращия COVID-19. Възможността за въвеждане на по-строги ограничителни мерки още днес също е била обсъдена, уточнява "Дейли Телеграф".

Опасна ли е новата мутация на коронавируса?

Опасна ли е новата мутация на коронавируса?

Изглежда тя стимулира по-бързото му разпространяване...

Отбелязва се, че Джонсън обмисля незабавно налагане на забрана за пътуване в и извън Лондон за спиране разпространението на щама.

Все още не е взето решение какво точно да се прави.

Смята се, че вариантът на коронавируса, посочен от учените като "VUI - 202012/01", причинява по-бързото разпространение на вируса в части от Югоизточна Англия.

В Кент броят на пациентите в болница с COVID-19 е по-висок, отколкото през предишния пик през пролетта. Лондон, който също преживява скок на заразените, беше поставен под най-строгите ограничения тази седмица.

Почти 138 000 души ваксинирани във Великобритания за седмица

Почти 138 000 души ваксинирани във Великобритания за седмица

Преди седмица Обединеното кралство стана първата държава в света

Учените смятат, че вариантът е по-заразен от оригиналния щам. Представител на правителството каза пред "Гардиън": "Налице са опасения, че той е по-заразен от съществуващия щам - и това чувство се засилва."

В понеделник британският здравен министър Мат Ханкок заяви пред Камарата на общините: "Първоначалният анализ показва, че този вариант се разраства по-бързо от съществуващите щамове."

Ханкок обясни, че Световната здравна организация (СЗО) е била уведомена за изменящия се щам. Най-малко 60 различни местни власти са виждали заразени с този вариант, а в момента учените го изучават подробно според Би Би Си.

Разговорите за въвеждане на по-строги ограничения идват броени дни преди Великобритания, както се очакваше, да разхлаби мерките за периода около Коледа.

Във Великобритания откриха нов щам на  коронавируса, предупредиха СЗО

Във Великобритания откриха нов щам на коронавируса, предупредиха СЗО

Смята се, че се предава по-бързо...

Между 23 и 27 декември хората във Великобритания имат право да оформят "коледни балони" с три домакинства, на които е разрешено да се срещат.

Учените предупредиха срещу това коледно разхлабване на мерките и предположиха, че те могат да доведат до национална блокада през януари и февруари.

Джонсън вчера отказа да изключи потенциална трета блокада за Англия.