Въпреки призива на кмета Румен Стоянов десетки калоферци, а и гости от страната, влязоха във водите на река Тунджа и сформираха т.нар. Ледено хоро на Богоявление.

Заради епидемичната обстановка до последно не беше ясно дали ритуалът ще се състои, като преди няколко дни Румен Стоянов дори заяви, че хоро няма да има, след това посочи обаче, че е готов да плати глобата, ако все пак съгражданите му решат да влязат във водите. Припомняме, че местните власти в Габрово бяха глобени с 3000 лв. заради организирането на новогодишен концерт. 

Вчера той призова поне гости от страната да не идват в града, за да не увеличават и без това рисковото за заразяване множество.

Тази сутрин обаче калоферци отново се събраха край Тунджа и около 50-тина души участваха в ритуала. Полиция зорко следеше да нямам струпване на хора. На хорото нито един участниците не беше с маска и очаквано в реката никой не спазваше дистанция.

Снимка 512475

Източник: БГНЕС

Бе спазен и ритуалът с хвърлянето на кръста от представител на църквата, самият кръст бе спасен и предаден на най-малкия участник в хорото, който влиза във водата на раменете на някой от участниците.

След хвърлянето и спасяването на кръста към хорото се присъединяват и музикантите с гайдите, тъпаните и се пеят песни.

Без хоро на Богоявление в Калофер

Без хоро на Богоявление в Калофер

Очаква се да има по-малко желаещи да се включат тази година

В Калофер както и в много други градове на страната ритуалите днес са променени - отменени са на повечето места литийните шествия, а освещаването на бойните знамена ще се извършва при спазване на мерките и в по-малък състав.

Ритуалът на Леденото хоро датира от около 50-тина години и съвпада с опитите на социалистическата "Балкантурист" да обособи специфични туристически атракции, с които да привлича посетители. В тази линия е и създаването на руската салата.