Спазват ритуала за Богоявление в Калофер, но без традиционното мъжко хоро, съобщи БНТ.

Създадена е организация всички жители и местни момчета, които искат да нагазят в ледените води на Тунджа да го направят, но не на традиционното място.

Най-характерното за ритуала в Калофер са гайдите, тъпаните и песните, с които се навлиза в река Тунджа.

Очаква се заради пандемията по-малко хора да се включат в ритуала и той да бъде в по-тесен кръг - само от местни жители.

Кметът на града е готов да плати глоба и призова да се спазват мерките, обявени от здравните власти.

Хорото няма да бъде такова, каквото сме свикнали да го виждаме през последните години.

Сутринта няма да го има шествието, с което хорото идва до реките на река Тунджа. Ритуалът ще започне с освещаване на иконата на Кръщение Господне, която е поставен ана мястото, където се състои самият ритуал. След това обаче ще има традиционният Богоявленски ритуал.

"Хоро няма да има, но ще има ритуал. Това искам да подчертая много добре, тъй като някои не са разбрали и кметът е готов да плати глоба. Ако е само до глобата - добре, ще я платя, но аз лично се страхувам от последствията. Ако има лошо в негативен план, ако тръгне някаква пандемия още по-сериозна, да тръгне от Калофер, за мен ще бъде много, много жалко наистина, не само за мен - за всички. Ще се потопи кръстът, момчетата ще влизат вътре, ще го извадят, ще го подадат на отеца и това ще бъде - няма да бъде както преди - пищните хора. Искам да кажа на всички гости, които са планували утре да бъдат тук при нас, нека да не идват", каза кметът на Калофер Румен Стоянов.