Ритуалът с хвърлянето на кръста на Йордановден ще се състои. По традиция кръстът ще бъде хвърлен в езерото в столичния квартал "Дружба" по обяд. Също по традиция желаещите могат да се включат в надпреварата кой ще извади кръста от водите или както се нарича "спасяването на кръста".

Това потвърди пред журналисти епископ Поликарп, който оглави благодарствения молебен в храма "Света Неделя", отслужен в памет на загиналите воини за освобождението на София от турско робство.

За първи път на Богоявление в Калофер обаче няма да има мъжко хоро заради пандемията. Свещеници ще осветят богоявленския кръст и специална икона, която е поставена на моста над река Тунджа. И мъжете на Калофер са изправени пред изпитание и са разтревожени, емоционално разтърсени.

От преди два-три месеца започват да ме питат какво ще правим. Това значи, че тези хора за емоционално притеснени", разтревожен е и калоферският кмет Румен Стоянов.

И в други градове на страната заради противоепидемичните мерки ще има промяна в програмата на 6 януари, но ритуалите по хвърлянето на кръстовете ще се състоят.

В Ямбол например е отменено литийното шествие, а тържественият водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена ще бъде извършен в Авиобаза "Безмер" при закрити врати.

В Стара Загора митрополит Киприан ще служи и на празника Водици - на 05 януари, и на Богоявление - 6 януари от 9:30 часа в Катедралния храм "Св. Николай".

Отменя се единствено традиционното литийно шествие. На 6 януари от 12:00 часа, в парк "Йордан Капсамунов", до комплекс "Езерото" ще има Велик Богоявленски водосвет, поръсване на бойните знамена и ритуалът по хвърлянето на кръста в ледените води.

На Ивановден - 07 януари, когато църквата почита Св. Йоан Кръстител, митрополит Киприан ще служи в храм "Св. Йоан Предтеча" в гр. Казанлък.

В Мездра в храм "Св. Георги" на 6 януари 2021 г. (сряда) Литургията ще започне от 9:00 часа, а от 10:30 ч. е Великия Богоявленски водосвет.

Заради извънредната епидемична обстановка в страната и с цел опазване живота и здравето на хората, тази година няма да се състоят традиционното литийно шествие до стария мост на р. Искър при крепостта "Калето" и хвърлянето на кръста.