Отпускане на мерките срещу COVID-19 по коледните празници може да се превърне в една от трагедиите на живота ни. За това предупреди в студиото на БиТиВи представителят на Световната здравна организация (СЗО) у нас доц. Михаил Околийски. "Мисля, че трябва да имаме здрав разум в тези времена и да не се поддаваме на емоциите си. В момента положението в България не е добро и позицията на здравния министър отразява необходимостта от опазване живота и здравето на хората", обясни Околийски в защита на Костадин Ангелов и неговата позиция да не се отпускат мерките.

"Това празнуване и ексесивно желание на хората да компенсират тези несполуки покрай коронавируса много бързо може да се превърне в едно тъгуване по загуба на близки", коментира Околийски.

Правото да празнуваш далеч не е от най-високо поставените човешки права, отсече Околийски и даде като пример редица държави, които предприемат значително по-тежки и строги мерки, отколкото са те у нас.

Припомняме, че премиерът Борисов още преди седмица заяви, че след 21 декември трябва да има пълно отваряне и е разпоредил на лекарите да лекуват ударно. Само дни след това от Брюксел Борисов даде крачка назад с аргумент, че останалите европейски страни не предвиждат сваляне на локдауна преди март месец 2021 г. Посланията на властта обаче се разминават, а здравният министър Ангелов няколко пъти повтори, че не подкрепя отваряне.

Деница Сачева: Нагласите са ни за поетапно отваряне след 21 декември

Деница Сачева: Нагласите са ни за поетапно отваряне след 21 декември

Държавата няма как да поеме 100% от заплатите и пълните осигуровки

Той защити тезата за приравняването на антигенните тестове с PCR-ите и това според него няма да изкривят статистиката за разпространението на заразата у нас.

"Броят на заразените и без това е много висок. Нужна е по-добра картина", посочи Околийски. По думите му Словакия, която е съпоставима с България, има изключително добри резултати именно след тестуване с антигенни тестове. "Там коронавирусът е под контрол, защото установиха рисковите пациенти и ги изолираха. "Това е начинът за справяне с пандемията", поясни Околийски.

Българите раздвоени за ваксината срещу COVID-19

Българите раздвоени за ваксината срещу COVID-19

Според "Галъп" 43% от българите казват "да" на ваксината, а 48% я отричат

Относно нагласите към ваксинирането срещу COVID-19, той коментира, че е изненадан, защото процентът на хората, които искат да се ваксинират почти не се е повишил с втората вълна на пандемията, която е сериозна. За ваксинирането на лекари и медицински служители на първа линия, Околийски се надява именно те да дадат пример на населението и техният брой на повиши.

Според наблюденията на Околийски твърдите антиваксъри са изключително малък процент, единици, но са много кресливи. По-голям е броят на колебаещите се и затова има нужда от консистентна политика спрямо тях. Основните притеснения на гражданите са около страничните ефекти и дълготрайните последици от ваксините - до този момент данните са за малки странични ефекти, а ваксината действа около година.

Представителят на СЗО у нас посочи, че прогнозата на организацията е: ако сме достатъчно рационални и се възползваме от ваксината срещу COVID-19, ще избегнем трета, четвърта и пета вълна на заболяването. При това дифузно разпространение на заразата обаче не може да се усети точно кога са тези вълни.

Шефът на СЗО: Ваксината няма да е достатъчна за преборване на пандемията

Шефът на СЗО: Ваксината няма да е достатъчна за преборване на пандемията

"Ваксината ще допълни другите инструменти, които имаме, но няма да ги замести"