Близо 1 200 000 антигенни тестове ще обезпечат нуждата на държавата да тества всички със симптоми на COVID-19. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов. Личните лекари ще могат да издават направления за антигенни тестове. Хората, които имат положителен резултат от тези тестове, ще подлежат на 14-дневна карантина, стана ясно от думите му.

До 21 декември той очаква комисията от експерти в Министерството на здравеопазването да приключи работа и да признаем антигенните тестове като тестове, с които можем при наличие на клинична картина и позитивен антигенен тест, те да бъдат приравнени с PCR-тестовете и да влизат в регистрите, които водим за COVID заболявания, добави Костадин Ангелов.

Издаваме сертификат на ваксинираните срещу COVID-19

Издаваме сертификат на ваксинираните срещу COVID-19

Готови сме за ваксинацията, уверяват от Агенцията по лекарствата

От 20% до 48% са медиците от различните области в страната, които желаят да бъдат имунизирани срещу коронавирус. Здравният министър иска да бъде първият, който ще се ваксинира, тъй като това е отговорност на всеки един лекар. Светът е оцелял, защото се е ваксинирал, подчерта Ангелов. Заради ваксините сме преодолели много инфекции. С този акт искам да покажа на всички български граждани, че ваксината е изключително надеждна, ефективна и безопасна, защото вярвам на Европейската агенция по лекарствата, посочи още той.

По думите на здравния министър много е рано да се говори за разхлабването на мерките. Ще направим подробен анализ и тогава ще може да се вземе решение - кои мерки да се разхлабят, ако изобщо се разхлабват. Ангелов, като министър на здравеопазването, ще настоява мерките да останат същите и след 21 декември.

Според Ангелов всички мерки трябва да бъдат синхронизирани. Нощните заведения трябва да останат затворени и след 21 декември. Училищата и детските градини може да се отворят и след Нова година, защото предстоят празници. Решение трябва да се вземе за ресторантите и големите търговски обекти.

"Настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани. Цената от 150 загубили живота си души е твърде голяма", добави проф. Ангелов.