Директорът на Световната здравна организация (СЗО) обяви, че ваксината сама по себе си няма да спре пандемията от новия коронавирус (COVID-19), съобщава "Франс прес".

Пандемията бушува вече около 11 месеца след избухването си, като заразените по света са над 54 млн. души, от които починаха повече от 1,3 млн. души.

"Ваксината ще допълни другите инструменти, които имаме, но няма да ги замести", подчерта Тедрос Гебрейесус, като допълни: "Ваксината сама по себе си няма да сложи край на пандемията."

Втори пробив: Ваксината на Moderna показва 94,5% ефективност

Втори пробив: Ваксината на Moderna показва 94,5% ефективност

В клиничното изпитване са участвали над 30 000 души

Данните на СЗО за събота показват, че 660 905 заразени с коронавируса са докладвани на здравната агенция на ООН за този ден, което е нов антирекорд.

Този брой и 645 410 заразени, регистрирани в петък, подобриха предишния рекорд в рамките на 24 часа от 614 013 заразени, регистриран на 7 ноември.

Тедрос отбеляза, че първоначално доставките на ваксината ще бъдат ограничени, като "здравните работници, възрастните хора и други рискови групи ще бъдат приоритетни. Това, надяваме се, ще намали броя на починалите и ще позволи на здравните системи да се справят."

Ала той предупреди: "Това все още ще остави на вируса много пространство за движение. Контролът ще трябва да продължи, хората все още ще трябва да бъдат тествани, изолирани и обгрижвани, контактите все още ще трябва да бъдат проследявани... и все още ще има хора, за които ще има нужда от грижа."

До март месец COVID ваксината ще стигне до хората

До март месец COVID ваксината ще стигне до хората

Той обясни, че ваксината на "Пфайзер" завърши трета фаза