Американската биотехнологична компания Moderna обяви, че нейната експериментална ваксина срещу COVID-19 е показала 94,5% ефективност, което е втори голям пробив в стремежа към създаването на ваксина, предаде "Франс прес".

Moderna публикува предварителни резултати от клинично изпитване, в което участие са взели повече от 30 000 души, след като миналата седмица американската фармацевтична компания Pfizer и нейният германски партньор BioNTech обявиха, че тяхната ваксина е 90 процента ефективна.

И двата фаворита за ваксина се основават на нова платформа, наречена иРНК (информационна РНК), която се произвежда по-бързо от традиционните ваксини и ефективно превръща човешките клетки във фабрики за ваксини.

Кандидат за ваксина срещу Covid-19 показа 90% ефективност
Обновена

Кандидат за ваксина срещу Covid-19 показа 90% ефективност

Кандидатът на Pfizer/BioNTech е показал 90% ефективност

"Този ​​положителен междинен анализ от третия етап на нашето проучване ни даде първата клинична валидация, че нашата ваксина може да предотврати заболяването COVID-19, включително тежко заболяване", изтъква Стефан Бансел, изпълнителен директор на Moderna.

Компанията планира да подаде заявления за спешно одобрение в САЩ и по света в рамките на седмици и твърди, че очаква да има около 20 млн. дози, готови за доставка в САЩ до края на годината.

Moderna, която е получила 2 млрд. долара от правителството на САЩ в рамките на "Операция Warp Speed", добави, че е на път да произведе между 500 млн. и един милиард дози в световен мащаб през 2021 година.

Броят на заразените с новия коронавирус (COVID-19) по света от началото на пандемията вече е над 54 млн. души, като от тях са починали повече от 1,3 млн. души.

Ваксината на Moderna, която е разработена съвместно с Националните здравни институти на САЩ, се дава в две дози с интервал от 28 дни, а предварителните резултати са базирани на 95 доброволци от 30 000 души, които са се разболели от COVID-19.

Руската ваксина "Спутник V" e с 92% ефективност

Руската ваксина "Спутник V" e с 92% ефективност

Предварителните резултати са едва вторите

От 95 души, 90 души са били в групата, на които е давано плацебо, а петима в групата, която е получила лекарството, наречено иРНА-1273.

Имало е 11 души, които са били тежко болни, всички от които са били в групата на хората, които са получавали плацебо.

Ваксината се понася добре, като по-голямата част от нежеланите реакции са класифицирани като леки или умерени.

След първата доза около три процента от хората са имали болка на мястото на инжектиране, класифицирана като тежка.

Сред нежеланите реакции, класифицирани като тежки след втората доза, около 10% са имали умора, девет процента са имали мускулни болки, пет процента са имали болки в ставите или главоболие, четири процента са имали други болки и два процента са имали зачервяване на мястото на инжектиране.

Тези нежелани събития са били "краткотрайни", се уточнява в изявление.

И китайската ваксина срещу COVID-19 имала 90% ефективност

И китайската ваксина срещу COVID-19 имала 90% ефективност

Това твърдят китайските власти

"Тази новина от Moderna е изключително вълнуваща и значително повишава оптимизма, че ще имаме избор от добри ваксини през следващите няколко месеца", изтъква Питър Опеншоу, професор по експериментална медицина в Имперския колеж в Лондон.

От съществено значение е, че Moderna също така обяви, че нейната ваксина може да остане стабилна при стандартни температури в хладилника от 2 градуса по Целзий до 8 градуса в продължение на 30 дни.

Компанията добави, че тя може да се съхранява дългосрочно при стандартни температури на фризера от минус 20 градуса до шест месеца.

От друга страна, ваксината на Pfizer трябва да се съхранява в условия на дълбоко замразяване, което може да усложни логистиката на веригата за доставки, особено в по-слабо развитите страни.

Все още не е ясно колко дълготрайна ще бъде защитата както от ваксината на Moderna, така и от тази на Pfizer, нито колко добре действат те за възрастните хора - възрастовата група с най-висок риск от COVID-19.