43% от българите биха се ваксинирали срещу COVID-19, но 48% са против. Останалите се колебаят.

Това показват данни от телефонен сондаж с 800 интервюта на "Галъп интернешънъл", проведени в периода 27-29 ноември. 

Според проучването 56% от хората подкрепят нововъведените мерки, а 42% - не, като има и малко колебаещи се.

През лятото мнозинство от над 60% беше против втвърдяването на мерките, въпреки нарастващите и тогава случаи. Към началото на ноември обаче мненията "за" и "против" втвърдяване на мерките вече бяха поделени равно. Без да има особено мнозинство в подкрепа на втвърдяване, това все пак показва, че сериозните числа при новозаразените, а и примерите от чужбина, карат и българите да "свикват с мисълта", че ново затягане е въпрос на време.

Снимка 507609

Източник: "Галъп интернешънъл"

"65% от запитаните се съгласяват, че кризата с Ковид на практика е объркала живота им. 34% не смятат така.  21% от запитаните пък казват, че имат познати или близки, които в резултат на кризата с Ковид имат психически проблеми.

На въпрос кога да се очаква краят на кризата според 32% от анкетираните това ще стане след "повече от една година". Надеждата на 25% е, че кризата ще отшуми до пролетта, 16% избират "до лятото", 3% допускат завършекът да е през есента, а 9% - в края на 2021 г. Останалите признават, че не могат да определят. Това е сериозно отрезвяване спрямо началото на лятото, когато около 60% вярваха, че ще има нормализация до края на годината. С ръста на случаите по-късно през лятото, този дял спадна до около една трета още през юли.

Снимка 507610

Източник: "Галъп интернешънъл"

Във философията, символизирана от проф. Мутафчийски, все пак одобрението продължава да е малко по-добро - казано общо, пет към три, с известен дял колебаещи се.

Това вероятно се дължи и на факта, че, например, последните мерки бяха обявени изцяло от щаба, а не толкова от политици. По традиция, оценките за професионалистите са по-високи от оценките за политиците в кризата. На този фон, министърът на здравеопазването се ползва и с позитива, че е лекар, и се приема и като професионално лице.