Засилени мерки за сигурност са предприети във Варна за срещата на върха между ЕС и Турция, до която остават по-малко от 24 часа, предаде БНТ.

В понеделник, 26 март, в резиденция "Евксиноград" край морската ни столица европейските лидери, премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган ще обсъдят отношенията между ЕС и Турция, както и мигрантското споразумение от 18 март 2016 година.

Преди работната вечеря е предвидена среща между турския президент и българския премиер, заедно с енергийните министри на двете държави.

За отразяване на събитието са акредитирани 120 журналисти.

Ще има среща ЕС-Турция във Варна

Ще има среща ЕС-Турция във Варна

Тя беше под въпрос заради възражения на Гърция и Кипър

Градът се подготвя от седмица за визитата на високо ниво. От МВР обявиха, че до последния момент няма да бъдат оповестени и улиците, които евентуално ще са затворени.

Всички силови структури във Варна са мобилизирани, за да осигурят безопасността на гостите преди и по време на разговорите в резиденция "Евксиноград". От полицията и общината запазиха в тайна част от мерките, които ще предприемат за организацията и охраната на събитието.

Очаква се европейските лидери Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, както и президентът на Турция Реджеп Ердоган, да кацнат на летище Варна в понеделник следобед. След това официалните гости ще бъдат транспортирани до резиденция "Евксиноград", но маршрутът се пази в тайна заради сигурността на участниците в срещата.

Разговорите между лидерите на Европейския съюз и турския президент Реджеп Ердоган ще започнат в 19:00 часа. Според турски медии, те ще продължат около два часа. След срещата ще има пресконференция.

Въпреки лошото време и ниските температури, от седмица екипи на почистващите фирми премахват сухите листа покрай пътя, косят тревните площи и засаждат цветя.

Съобщава се, че косенето и почистването на тревните площи се изпълнява по график, за да може градът да е в най-добрия си вид за важната среща. Паралелно с почистването на тревните площи бяха запълнени и дупките по пътя към резиденцията.

Това ще бъде второто посещение на Ердоган във Варна. През 2012 година, в качеството си на премиер на Турция, той участва в тристранна среща с министър-председателя Бойко Борисов и премиера на Катар.

Освен представители на българските, европейските и турските медии, в морската ни столица ще има три екипа на "Ал- Джазира", както и китайски и японски журналисти.