Президентът Румен Радев настоя да се мисли за дистанционно гласуване по пощата на парламентарните избори, заради ситуацията с пандемията. Коментарът си той направи по време на серията от срещи с извънпарламентарните партии за безопасното провеждане на изборите.

Според него обаче държавата не дава признаци, че има готовност и политическа воля всичко това да се случи.

Според държавния глава, когато се говори за провеждането на избори в два дни, трябва да се мисли за организация, логистика, съхранение и опазване на контрол на бюлетините през нощта. Вторият голям проблем, който открои президентът е, че изборите в два дни ще предизвика недоверие в хората как ще им се опазят гласовете през нощта.

По думите на Радев е добре да бъдат ваксинирани членовете на СИК, както и застъпниците и наблюдателите. Въпросът обаче бил отново в компетенциите на здравните власти.

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Следващият парламент да бъде реално отражение волята на българите, иска президентът

По отношение на машините за гласуване, Радев посочи, че изпълнителната власт абдикира абсолютно целенасочено от въпроса за машините. Ако искаме да имаме машинно гласуване, трябва процедурата да започне сега, но изпълнителната власт неглижира проблема, абдикира от него и чак октомври месец прехвърли отговорността върху ЦИК, за което аз наложих вето върху този закон, но той не мине, акцентира Радев.

Той призова да не се насажда недоверие върху машинното гласуване. Няма време и като че ли нарочно ние се поставяме в такава ситуация - да няма време да бъдат изпълнени всички процедури, каза още държавният глава. Открит остава въпросът за съхраняването, транспортирането и охраняването на машините за гласуване.

Румен Радев иска българите да са убедени, че властта търси най-добрите решения за вота

Румен Радев иска българите да са убедени, че властта търси най-добрите решения за вота

ЦИК е отговорна да гарантира конституционните права за гласуване

Той се надява, че зад паравана на здравните мерки, да няма опит за манипулация и фалшификация на изборния процес. Трябва да има ясно разписан здравен протокол и от него да са ясни здравните параметри не само в деня на изборите, но за ясна и ефективна предизборна кампания, посочи държавният глава.

Само навременната и достъпна информация, ще даде така необходимото доверие на хората да се чувстват защитени за вярното отчитане на техния вот, каза още Радев.

Радев не вижда никаква подготовка и готовност за избори
Обновена

Радев не вижда никаква подготовка и готовност за избори

Премиерът е зашеметен и не се ориентира

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов заяви "казана дума, хвърлен камък".

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Възраждане", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.

Консултации се проведоха и с "Републиканци за България", АБВ и ПП МИР.

Борисов се готви за избори 28 март, а Радев се опитвал да ги отложи

Борисов се готви за избори 28 март, а Радев се опитвал да ги отложи

За премиера нямало смисъл датата на вота да бъде друга

Преди това председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че иска да знае на кого датата 28 март не отърва.

След като наблюдава водосвета на бойните знамена на Богоявление президентът Радев обяви, че не вижда никаква подготовка и готовност за избори.

На следващия ден - Ивановден 2021 г. премиерът с гняв прекъсна заседанието на НОЩ и запита кой диктува на президента датата за изборите.

Борисов за датата на изборите: Казана дума, хвърлен камък

Борисов за датата на изборите: Казана дума, хвърлен камък

Казаното трябва да се отстоява от тези, които са казали