От АБВ заявиха, че най-добрата дата за провеждането на парламентарните избори трябва да бъде в рамките на два дни - на 15-16 май.

По време на срещата си с президента Румен Радев за безопасното провеждане на изборите, Румен Петков е притеснен, че ГЕРБ и Борисов ще се опитат да направят изборите "традиционни" с купуване на гласове.

Основната грижа по време на изборите трябва да бъде здравето на хората и участниците в изборния процес, настоя Петков. От АБВ, както от "Републиканци на България" са на мнение, че трябва да се мисли за изборите от 18 април нататък. Задължително на изборите трябва да има камери до окончателното показване на протоколите и възможност на наблюдателите да проследяват изборния процес, натоя Петков.

Избори в средата на април, предлага Цветанов

Избори в средата на април, предлага Цветанов

Според него правителството не е готово за избори заради липсата на здравен протокол

Много по-сериозно и мащабно ще бъде ваксинирането, ако изборите се проведат на 15 и 16 май, посочи бившият вътрешен министър в Тройната коалиция. Лично Петков като слушал премиера Бойко Борисов да говори за ваксинацията, се сещал за кренвирши в хладилник.

Избори в средата на май, според Петков, ще създаде предпоставки за по-малко допуснат хаос в изборния ден. От АБВ са скептични за ускореното насрочване на избори, които могат да гарантират избори в една отровна медийна среда, купен вот, вот под административна принуда, корпоративен вот.

Румен Петков посочи, че за да могат хората да бъдат сигурни в гласуването си, трябва да започне информационна кампания, без да се чака указа на държавния глава. 15-16 май е възможност да възложим на български компании проиводството на машини, което ще гарантира тяхното одитиране и сертифициране върху тя, подчерта лидерът на АБВ.

Цветанов се притеснява за броенето на бюлетините и протоколите на изборите
Обновена

Цветанов се притеснява за броенето на бюлетините и протоколите на изборите

Според републиканците властта не била готова за честни избори

От 10 дни всички сме загрижени за машинното гласуване, но никой не си спомня защо машинното гласуване е под въпрос, откроиха от АБВ.

За гласуването по пощата, Румен Петков смята, че все още не сме готови като администрация, като процес и в дейтвията и бездействията на външно министерство. Това е много тежък удар по демокрацията, предупреди още той.

Правителството бута до последния момент осигуряването на машините и после никой не иска да ги одитира, а със закон се налага да бъде направено, по мнението на Петков. Той счита, че от гледна точка на създаването на максимално облекчен инструментариум за преброяването на бюлетините, трябва да се предвиди ключово място и роля на ОИК.

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов заяви "казана дума, хвърлен камък".

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Възраждане", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.