Oт ПП "Възраждане" заявиха, че датата за парламентарните избори трябва да бъде на 28 март.

Не трябва да се дава нито ден повече управление на настоящия режим, защото колкото по-бързо се стигне до избори, толкова по-бързо ще бъде елеминиран изключително неефективният и некомпетентен режим на управление, категоричен бе Костадин Костадинов по време на срещата си с държавния глава за беозпасни избори.

Костадинов е удовлетворен от поканата си и заяви, че президентството олицетворява единството на нацията и в оформянето на политическия процес признава участието на извънпарламентарните партии и сдруженията в политическия процес.

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Следващият парламент да бъде реално отражение волята на българите, иска президентът

Колкото по-рано са изборите, толкова по-добре, подчерта Костадинов, който очаква висока избирателна активност с възможно най-малко ограничения по време на предизборната кампания.

Той посочи, че няма държавни институции, които да отидират и верифицират социологическите проучвания. Трябва да се промени в Изборния кодекс тази част, която касае политическата реклама по време на предизборната кампания, настоя Костадинов.

По думите му, ако една партия не бъде отразена по време на предизборната кампания, тя все едно не съществува. Така се оказвало - много партии, никакъв избор. Трябва да има форма на контрол, която да бъде извън компетенциите на ЦИК, за да се проведат честни избори, подчерта Костадинов.

Той счита, че президентът може да призове активните граждани и граждански организации да влязат като наблюдатели в изборния процес. Ако ние предварително убедим хората, че ще бъдат честни, това ще увеличи изборната активност, посочи Костадинов.

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Препоръките на обществения съвет

"Парламентът трябва да бъде истинско Народно събрание с народни представители, а не хора с политически групировки, свързани с чужди държави", каза още Костадинов.

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов заяви "казана дума, хвърлен камък".

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.