От Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) са готови за парламентарните избори на 28 март. Това стана ясно по време на срещата на НСОРБ с президента Румен Радев, етап от консултациите, които държавният глава провежда.

Малко преди това днес държавният глава проведе среща с Обществения съвет на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Председателят на НСОРБ Даниел Панов заяви, че общините имат добра комуникация помежду си във връзка с обявената неофициално дата за парламентарните избори - 28 март. Имаме готовност да започнем, но съгласно Конституцията кметовете на общините са органите на изпълнителната власт, които с Изборния кодекс имат правомощия да организират технически изборния процес, обясни Панов.

За 9 години Панов е организирал осем пъти избори. "Ние имаме пълна готовност и след като обявите датата на избори за парламент, да започнем реалната подготовка, но вече имаме подготвителен процес", категоричен бе Панов.

Общинските администрации имат солиден опит и техническа експертиза за изборите. НСОРБ са провели разговори и са дали свои идеи на Министерството на здравеопазването във връзка с изготвянето на здравния протокол за вота.

Румен Радев: Само легитимен парламент може да демонтира порочния управленски модел

Румен Радев: Само легитимен парламент може да демонтира порочния управленски модел

Да има доверие в машинното гласуване, иска президентът

"Ние имаме своята реална хронограма, че ако изборите са на 28 март, а вие подпишете указа на 26 януари, ние имаме готовност първо на 5 февруари с всички кметове на общини да образуват със своя заповед избирателните секции. Следващото задължение определя местата за обявяване на избирателните секции - 10 февруари. Ние сме направили реален разчет какво да направим до 28 март", акцентира Даниел Панов.

Той е сигурен, че общините ще се справят с провеждането на изборите. Трудно е за нас през настоящата година не само заради пандемията, но имаме готовност да се справим, увери Панов.

Кметът на Троян Донка Михайлова обаче сподели притеснението си от голямото струпване на хора по време на изборите, където спазването на трите "Д" би било трудно осъществимо. НСОРБ се тревожи от момента на предаването на изборните протоколи, както и ситуацията в големите избирателни секции. Най-сериозната тревога за общините е как ще гласуват хората, които са под карантина.

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Препоръките на обществения съвет

С особена острота за общините стои въпросът за набиране на членове за СИК. Пред НСОРБ стоят доста сложни задачи и се надява да решат проблемите си чрез решенията на ЦИК. "Каквато и да бъде методологията, ние ще вложим всички усилия, за да защитим здравето на хората, за да организираме честен изборен процес. Въпросителните към настоящия момент са много", категорична бе Михайлова.

Президентът Румен Радев изрази удовлетворение от ползотворната си работа с общините.

"Вие сте хората от първа линия за целия изборен процес. Затова и днешната среща е важна част от консултациите за безопасно провеждане на парламентарните избори, заради ситуацията с коронавируса", изтъкна държавният глава.

Каквито и хронограми да се готвят, каквито протоколи и заповеди да се дават накрая, вие трябва да ги преведете в действие. От вашите действия и ресурсна обезпеченост зависи дали хората ще получат достатъчно убеденост и дали техните права и здраве ще бъдат гарантирани, обясни президентът. Важна е вашата дейност да бъде видима, да бъдат откроени всички неща, дори още от най-високо организационно ниво, за да има доверие в изборния процес, подчерта Радев.

И Хасан Азис, кмет на Кърджали, е на мнение, че заради пандемията ще има проблеми при определянето на членове на СИК. Това предполага експертите от институциите да издадат указания за престоя на членовете на СИК в стаите.

Нещата са крайно сериозни и организацията не трябва да бъде оставяна единствено и само на местните власти, призова кметът на Кърджали.

Предлагат онлайн излъчване на преброяването на бюлетините

Предлагат онлайн излъчване на преброяването на бюлетините

ЦИК има възможност да започне изборния ден по-рано - в 5 ч

Общините имат голям опит при организиране на изборния процес, но те нямат опит при организиране на избори по време на пандемия. В този смисъл Хасан Азис приема срещата с президента като опит за координация между институциите за безопасно провеждане на изборния процес. Той се надява подобни консултации да бъдат провеждани от други институции.

Според Хасан Азис отговорните институции за изборите не са само общините. На нас ни е необходим здравен протокол, издаден от здравното министерство, със санитарно-хигиенни и дезинфекциозни изисквания за помещенията на СИК, настоя кметът на Кърджали. Най-рисковата точка в изборния процес е изборното помещение според Хасан Азис.

Кметът на Димитровград Иво Димов заяви, че местните власти са подготвени да се справят с предизвикателствата. Заедно с другите институции в държавата ние също носим отговорност за гарантиране правото на хората да упражнят правото си на глас, както и опазване здравето на гражданите. Ние ще се справим, нямаме никакви притеснения за това как ще протече изборният вот, увери Димов.

По думите му добрата подготовка зависи от времето, с което общините ще разполагат. "Ние поемаме основната тежест на изборите", подчерта Иво Димов и увери, че общините са готови за предизвикателствата със солидния си опит.

Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева увери, че се правят работни срещи за изборите още на ранен етап. Освен обезпечаването на сигурността на членовете на СИК трябва да бъде обезпечена безопасността и на служителите в общинските администрации, настоя Георгиева.

НСОРБ настояват още за минималните изисквания при приемането и предаването на изборните материали, като предупредиха, че най-големият риск ще бъде за членовете на СИК.

НСОРБ се нуждаят от изискване за изборно помещение, изискване за времето за престой в изборното помещение, осигуряване на лични предпазни средства. "Това не е най-доброто, което използваме към момента", заяви Хасан Азис. Той настоя за евентуален график за почасово гласуване и по рискови групи, с което се надява да бъде улеснен самият изборен процес.

В заключение кметът на Кърджали увери, че общините ще намерят верния път за провеждане на честни избори.

Президентът Румен Радев заяви, че трябва да бъдат направени избори с нормална избирателна активност. Добре е да постигнем същинската работа преди указа, защото има неща, които не зависят от датата, настоя държавният глава. Вие изпитваме бюрокрацията на гърба си от огромната държавна машина. Колкото по-рано се задействаме като общество и администрации, толкова по-добре, като всичко, което местните власти споделят, е важно, подчерта държавният глава.

Засега НСОРБ се надяват изборите да бъдат с по-удължено време - от сутринта по-рано към вечерта до по-късно. Избори в два дни ще бъде по-трудна организацията според Даниел Панов и допълни, че няма кмет, който да не бъде доволен от настоящата финансова година - 730 млн. лв.

НСОРБ са на мнение, че няма да има проблем с техническите решения за изборите, включително и заплащането за наблюдатели и членове на СИК. 

Имаме предизборна кампания и тя трябва да бъде максимално ефективна, за да възбуди висока избирателна активност, но контролът по спазване на мерките е на вас във взаимодействие с полицията, изтъкна държавният глава пред общините.

Според него кметовете не трябва да се делят за мащаба, за който отговарят.

Общините не сме остров, отделен от държавата, а сме част от държавата, която носи своята отговорност, категоричен бе кметът на Кърджали Хасан Азис.

Радев още веднъж настоя да се върви в посока административна и финансова самостоятелност на общините. Проблемът трябва да намери добро решение, но там, където кметът и общинската администрация имат по-голяма самостоятелност на финансови източници, означава по-голяма отговорност и ангажирност на гражданите в общината, категоричен бе президентът.

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март.

На 5 януари 2021 г. Радев започна консултации със здравните власти как да се проведат избори по време на пандемия от коронавирус. След това се срещна с кметовете. На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори.

На 6 януари премиерът заяви, че датата за изборите вече е решена - 28 март, съотвено казана дума, хвърлен камък.

Преди това председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че иска да знае на кого датата 28 март не отърва.

След като наблюдава водосвета на бойните знамена на Богоявление президентът Радев обяви, че не вижда никаква подготовка и готовност за избори.

На следващия ден премиерът прекъсна заседанието на НОЩ и запита кой диктува на президента датата за изборите.