След приключване на изборния ден да се направи заснемане на преброяване на бюлетините и самият процес да се излъчва онлайн. Това предложи председателят на Обществения съвет (ОС) на ЦИК Росица Матева по време на среща с президента Румен Радев, посветена на безопасното провеждане на изборите заради ситуацията с COVID-19.

Препоръката е да се заснема самото преброяване на бюлетините след края на изборния ден. Така може да бъде гарантирана и прозрачността и честността на изборите, подчерта Матева.

Румен Радев: Само легитимен парламент може да демонтира порочния управленски модел

Румен Радев: Само легитимен парламент може да демонтира порочния управленски модел

Да има доверие в машинното гласуване, иска президентът

Предложението на ОС към ЦИК е за дезинфекция на машините със 75% етилов спирт, за да не се притесняват избирателите. От ОС на ЦИК смятат, че около 100 000 лв. би струвала дезинфекцията на машините за гласуване. За предпазването от заразяване от коронавирус, избирателите могат да гласуват с предпазни ръкавици.

Мнението на Матева е, че самата ЦИК вече трябва да започне работата по подготовката за изборите. Би следвало обществото да бъде информирано за предприетите действия, за да има спокойствие, че органът, призван да организира изборите, работи в интерес на хората и в правото им да гласуват, посочи Матева.

Тя настоя да се прегледат всички възможни действия за регистрация на партии и коалиции и такива, които може, да бъдат извършени онлайн.

За ОС на ЦИК било доста обезпокоително изказването на председателя на ЦИК, че избирателите под карантина не могат да гласуват. Единият вариант е да се измени Изборният кодекс. Личното мнение на Матева е, че ЦИК има възможност, предвидена в закона, да издава правила по прилагане на Изборния кодекс. С приемането на едни такива правила може да бъде уреден въпросът с гласуването на хората под карантина, категорична бе Матева.

Така може ЦИК да вземе решение поставените под карантина да гласуват с подвижна избирателна кутия. Освен това опитът за такъв тип гласуване у нас е богат, смята Матева.

ОС на ЦИК счита за неудачно да бъде въведено гласуване по пощата. Не би следвало към сегашния момент и няколко месеца преди изборите, да се променя драстично начинът на гласуване.

На този етап Общественият съвет предлага пилотен проект за гласуване на пощата на български граждани в чужбина.

Изключително важно е как ще бъде взето решението за попълване на съставите на СИК. Важно е членовете на СИК да бъдат добре и внимателно обучени да спазват мерките. Трябва да се прецени дали следва да бъдат ваксинирани. ОС на ЦИК подкрепят онлайн обучението на членовете на СИК.

Стоил Цицелков заяви, че всичко, което би могло да бъде направено онлайн и със сканирани документи, трябва да бъде въведено.

Според ОС на ЦИК трябва да се вземе решение от ЦИК как ще бъде осигурена възможността за действие на наблюдателите и на другите категории хора, които присъстват по време на изборите, при броене на бюлетините.

Росица Матева смята, че всички тези предложения няма да влязат в конфликт със закона.

От ОС на ЦИК са на мнение, че може да се направи симулация на самото гласуване онлайн.

Според наблюденията на Обществения съвет най-големият проблем до този момент е с попълването на протоколите след установяването на резултата от изборите.

ЦИК има възможност да започне изборния ден по-рано - в 5 ч., но трябва да бъде съобразено със СИК, където ще има машинно гласуване. Машините за гласуване са направени така, че да започне гласуване в един час навсякъде в страната, обясниха от ОС на Комисията.

По проблема с насрочването на датата на изборите и предложението от вчера на Красимир Каракачанов те да се проведат навън, Стоил Цицелков посочи пример с африканската държава Гана, които са съобразили датата на изборите си и те са се провели в сухия сезон и на открито.

Доверието е много важно и се гради на ясни правила. В момента в закона има фрази като "най-добрите практики", но не е заложено какви. "Има добри практики, но ние не ги обсъждаме, включително и с тези, които критикуват", недоумява Цицелков.

Ива Лазарова от Институт за развитие на публичната среда, коментира, че с едно разширено тълкуване и козметични изменения на Изборния кодекс ЦИК би допуснала гласуване с подвижни избирателни кутии. Самите мобилни екипи могат да бъдат добре оборудвани и да се намали броя на хората в мобилните екипи. Много са допълнителните механизми, които могат да бъдат въведени при ясен здравен протокол, каза още Лазарова.

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Препоръките на обществения съвет

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март.

На 5 януари 2021 г. президентът започна консултации със здравните власти как да се проведат избори по време на пандемия от коронавирус. След това се срещна с кметовете. На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори.

На 6 януари премиерът заяви, че датата за изборите вече е решена - 28 март, съотвено казана дума, хвърлен камък.

Преди това председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че иска да знае на кого датата 28 март не отърва.

След като наблюдава водосвета на бойните знамена на Богоявление президентът Радев обяви, че не вижда никаква подготовка и готовност за избори.

На следващия ден - Ивановден 2021 г. премиерът с гняв прекъсна заседанието на НОЩ и запита кой диктува на президента датата за изборите.