Само легитимно избраният парламент може да излъчи устойчиво правителство, с което да започне демонтажът на порочния управленски модел.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите си с Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Срещата е третата в рамките на обявените от държавния глава консултации за организиране на безопасни избори през пролетта на тази година.

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Препоръките на обществения съвет

Припомняме, преди два дни държавният глава проведе серия консултации със здравни власти, след това със здрави специалисти, а вчера разговаря и с кметове на малките общини.

Държавният глава посочи, че консултациите се провеждат с цел намиране на рационалния начин за провеждане на предизборна кампания и парламентарни избори, които да гарантират правото на вот на всички хора у нас и зад граница, който ще се проведе и в сложна пандемична обстановка, заради което трябва да се гарантира и здравето на хората.

За нас е изключително важно в резултат на консултациите да се вземат правилните решения, които да гарантират високо доверие в изборния процес, включително и здравни мерки, така че да има една доволна избирателна активност и легитимен парламент, категоричен бе държавният глава.

ЦИК избра кой ще достави машините за гласуване

ЦИК избра кой ще достави машините за гласуване

Одобреният кандидат е "Сиела Норма"

Трябва да се направи така, че да има доверие в машинното гласуване, важно е да има прозрачност и надеждност в процеса по одит и сертифициране на машините за гласуване, подчерта Румен Радев.

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март.

На 5 януари 2021 г. президентът започна консултации със здравните власти как да се проведат избори по време на пандемия от коронавирус. След това се срещна с кметовете. На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори.

На 6 януари премиерът заяви, че датата за изборите вече е решена - 28 март, съотвено казана дума, хвърлен камък.

Преди това председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че иска да знае на кого датата 28 март не отърва.

След като наблюдава водосвета на бойните знамена на Богоявление президентът Радев обяви, че не вижда никаква подготовка и готовност за избори.

На следващия ден - Ивановден 2021 г. премиерът с гняв прекъсна заседанието на НОЩ и запита кой диктува на президента датата за изборите.

Предлагат онлайн излъчване на преброяването на бюлетините

Предлагат онлайн излъчване на преброяването на бюлетините

ЦИК има възможност да започне изборния ден по-рано - в 5 ч