Централната избирателна комисия избра кой ще достави 9600-те машини за гласуване на предстоящите парламентарни избори.

Одобреният кандидат е "Сиела Норма". Предстои да бъде сключен договор с избраната компания.

"Сиела Норма" достави машините за гласуване и на последните евроизбори през 2019 г. Тогава устройствата бяха 3000, а ЦИК ги нае.

В момента Комисията купува устройствата, които ще се използват в секциите с над 300 избиратели на парламентарния вот и на президентските избори догодина, както и на всички видове избори, за които Изборният кодекс предвижда да се осигури и машинно гласуване.

Припомняме, на 8 декември стана ясно, че осем кандидати искат да доставят машините за гласуване у нас.

Само две фирми остават в надпреварата за доставка на машините за гласуване

Само две фирми остават в надпреварата за доставка на машините за гласуване

Пределната цена за обществената поръчка е 36 милиона лева без ДДС

Двама от тях бяха отстранени - "Български машини за гласуване" ДЗЗД и Иван Величков Иванов поради участие на едно юридическо лице в повече от едно обединение. "Български машини за гласуване" обжалват решението пред съда.

От останалите 6 кандидати в посочения срок ценови и технически оферти подадоха две компании - "Сиела Норма" и "Лекс. БГ". И двете компании са подали едни и същи ценови оферти - максимална прогнозна цена на устройствата - 36 млн. лв. без ДДС. Причината да бъде избрана "Сиела Норма" е, че при преговорите от компанията са намалили с 1000 лв. цената на логистиката, докато от "Лекс. БГ" не са намалили първоначалното си предложение.

Българските машини за гласуване били на световно ниво, но няма интерес
Обновена

Българските машини за гласуване били на световно ниво, но няма интерес

Устройствата се разработват от четири години

Председателят на комисията по избора Паскал Бояджийски твърди, че двете оферти са се различавали само в цената на логистиката и тази на машините. В едната оферта по-скъпа е била цената на логистиката, а в другата - тази на устройствата за гласуване.

Бояджийски уточни, че протоколът на комисията по избора е подписан с две особени мнения, според които между двамата участници има споразумение.

Фактът, че и двете компании ползват един и същ доставчик - "Смартматик", предизвика спор сред членовете на ЦИК. На заседанието накои от тях изразиха съмнения, че двете компании са свързани.

Бояджийски поясни, че приликите в двете оферти са заради факта, че двамата участници използват един и същ доставчик, което не е забранено от закона.

Петима членове на ЦИК все пак гласуваха "против" решението за избора на доставчик на машините.

След Нова година Комисията ще сключи договора със "Сиела Норма".

ЦИК реши: Купуваме 9600 машини за изборите

ЦИК реши: Купуваме 9600 машини за изборите

Стойността им е 36 млн. лв.