Можем да произведем 10 000 машини за гласуване. Това обяви на брифинг Александър Чобанов, който е част от консорциума, разработил българската машина за гласуване.

От консорциума искат да бъдат допуснати до втория етап на конкурса за доставка на машините за гласуване. Вече четири години разработваме българската машина за гласуване, посочи Чобанов. Компанията не е допусната до следващия кръг на поръчката, защото имала двете заявления за участие в обществената поръчка, по думите му. "Защо да не кандидатстваме два пъти?", недоумява Чобанов.

От Технологичния консорциум "Българските машини за гласуване" вече са подали жалба до Върховния административен съд заради решението на Централната избирателна комисия.

Никой не се интересува от качеството на машините, а те са на световно ниво според него.

Консорциумът е намерил баба Гицка, снимали са я като доказателство, че може да гласува с българската машина. Около 15 секунди отнема гласуването.

Осем кандидати искат да доставят машините за гласуване

Осем кандидати искат да доставят машините за гласуване

ЦИК отвори офертите за обществената поръчка

От консорциума не се страхуват, че руснаци или извънземни ще им повлияят. Част от разработчиците са починали, но Чобанов вярва, че те помагат от небето.

Припомняме, на 8 декември стана ясно, че осем кандидати искат да доставят машините за гласуване у нас.

Срокът за подаване на оферти за доставка на машините за гласуване изтече ден по-рано, след като веднъж беше удължен поради корекция от страна на ЦИК в документацията за възлагане на обществената поръчка. Първоначално обявеният срок изтече на 29 ноември.

През септември тази година от ЦИК заявиха, че са нужни около 10 000 машини за нормално гласуване.

През ноември Комисията обяви, че ще бъдат закупени 9600 машини. Стойността на поръчката е изчислена на 36 млн. лева без ДДС.

ЦИК реши: Купуваме 9600 машини за изборите

ЦИК реши: Купуваме 9600 машини за изборите

Стойността им е 36 млн. лв.