По честността на изборите нямаме разминавания с президента. В това увери един от председателите на "Отровното трио" адвокат Николай Хаджигенов, след като с гранждаското сдружение "Изправи се. БГ" проведоха среща с президента Румен Радев за безопасни избори.

По думите на адвоката, при положение че ГЕРБ ще правят изборите, те нямало да бъдат честни. За това се формира гражданско обединение, което да следи за честността на изборите, като поканят и международни наблюдатели. "С президента общо взето в посока честността на изборите сме на едно мнение", увери адвокат Хаджигенов.

Той е на мнение, че Изборният кодекс трябва да се "отвори", защото гласуване по пощата е една такава чудесна възможност.

Манолова видя откровен саботаж за изборите

Манолова видя откровен саботаж за изборите

Лидерът на "Изправи се.БГ" настоява за създаване на паралелна гражданска ЦИК

Мая Манолова изтъкна, че е лицемерно премиерът Бойко Борисов и институциите да искат 28 март, с действията си и безпрецедентния саботаж отсрочват възможната дата. Изправени сме пред нежелание на МС, ЦИК, НС и ДАЕУ да се заемат отговорно с изборите, ние ще създадем паралелна гражданска ЦИК, категорична бе Манолова.

Тя подчерта, че ще бъде направено паралелно броене на гласуването преди числата на проф. Михаил Константинов. Манолова уточни, че ако се "отваря" Изборният кодекс, трябва да бъде въведено задължително гласуване по пощата, активна регистрация за българите зад граница и гласуване на хората от чужбина. Според нея ЦИК може да приеме правила за изборите без промяна на кодекса.

Мая Манолова смята, че ако се стигне до промяна на Изборния кодекс, могат да се дадат нови възможности на ГЕРБ за манипулация на изборния вот.

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Следващият парламент да бъде реално отражение волята на българите, иска президентът

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Възраждане".