Гражданското сдружение "Изправи се. БГ" с лидер Мая Манолова заяви, че не се налага "отваряне на Изборния кодекс". На срещата присъстваха и представители на Отровното трио.

Мая Манолова напомни, че хората на площадите поискали незабавна оставка на правителството, но в този контекст на протести датата 28 март е логична и абсолютно подходяща. Ние следим внимателно консултациите с отговорните институции и сме шокирани от лицемерието, липсата на отговорност и пълната абдикация на отговорните институции за организацията на предстоящия вот, изтъкна тя.

"Налице е откровен саботаж", посочи Манолова. Тя даде пример, че няма договор и доставени машини за изборите, не било ясно кога и как щели да бъдат доставени, нямало логистика, нямало методика за сертифициране на машините, правила за гласуване, няма санитарен протокол за начина на безопасно провеждане на изборите.

Затова според Манолова намерението на институциите, макар и декларативно, за избори на 28 март, отдалечава реалната дата за изборите. Те откровено саботират организацията, повтори тя, визирайки МС, НС, ЦИК и Държавната агенция за "Електронно управление".

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Следващият парламент да бъде реално отражение волята на българите, иска президентът

"Единствените гаранти за честния вот оставате вие, господин президент, и българските граждани" категорична бе Манолова и настоя за създаване на паралелна гражданска ЦИК, която да наблюдава изборния процес, резултатите от гласуването и която да направи паралелно броене на вота на хората.

По думите на Манолова има текстове в Изборния кодекс, които дават правото да се наблюдава и да се излъчва в социалните мрежи броенето на бюлетини.

"Господин президент, подвеждат ви, че е необходимо преброяването на разписките по партии и преференции. Броенето на разписките обезсмисля машинното гласуване и затормозява процеса, а това, което трябва да се направи, е на случаен принцип, извадково броене на разписките и част от това, който е подаден чрез машинно гласуване", отбеляза Манолова.

Тя посочи, че ако депутатите пристъпят към промяна на Изборния кодекс, от "Изправи се. БГ" ще настояват за въвеждане на гласуване по пощата за хората под карантина, за хората в чужбина и за сънародниците ни във Великобритания.

За гласуването под карантина и по пощата трябват промени в Изборния кодекс

За гласуването под карантина и по пощата трябват промени в Изборния кодекс

Да запазим и да утвърдим доверието в изборния процес, настоя Андреев

Адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио" посочи, че честните ибори, организирани от ГЕРБ, било една химера, мечта. Ако не се организираме, няма да има честни избори, а ГЕРБ на квадрат, смята Хаджигенов. Според него проблемът с карантинираните и болните хора, както и с българите в чужбина може да бъде решено с гласуване по пощата.

Нека в рамките на една седмица да бъдат гласувани такива промени, призова адвокатът, според когото машини за изборите нямало да има, а ако имало, щели да бъдат с представителна част.

Арман Бабикян посочи, че ако ще се отваря Изборният кодекс, би било доста лесно да се премахнат подписките с лични данни. Той акцентира за охраната на машините за гласуване чрез видеонаблюдение дали някои има достъп до техниката.

Друг проблем, който открои Бабикян, е кое разпореждане на изпълняват застъпниците и наблюдателите. Последното му предложение е за членовете на СИК да присъстват на изборите при условие, че бъдат ваксинирани.

Румен Радев иска българите да са убедени, че властта търси най-добрите решения за вота

Румен Радев иска българите да са убедени, че властта търси най-добрите решения за вота

ЦИК е отговорна да гарантира конституционните права за гласуване

Президентът Румен Радев заяви, че от ЦИК отказали с техни правила да регламентират посочените неща от Манолова. За чужбина гласуването по пощата си струва, изтъкна държваният глава, според когото регистрацията на хората под карантина и в изолация би станало трудно за няколко дни.

Радев смята, че също би било добре членовете на СИК да бъдат ваксинирани. Много въпроси, които сме поставили, към момента нямат отговор, призна държавният глава и призова да не се насажда недоверие към машинния вот.

Нека да работим за по-голямо доверие към машините, настоя Румен Радев.

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия. 

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Възраждане".