От "Републиканци за България" настояват за за промени в Изборния кодекс за предстоящите парламентарни избори. Това стана ясно по време на среща на партията на Цветан Цветанов с президента Румен Радев за безопасното провеждане на парламентарните избори.

От партията на Цветанов настояват да има възможност законодателят да предвиди двама членове от изпънпарламентарните партии да присъстват в ЦИК и в Секционните избирателни комиси (СИК). Така щяло да се гарантира, че изборният процес нямало да бъде манипулиран.

"Републиканци за България" са готови за парламентарните избори на 28 март, но правителството и законодателите не са готови за новите предизвикателства в условията на пандемия. За това според Цветанов трябвало да се намери по-разумна дата за провеждането на изборите.

Изпълнителата власт не е в състояние да проведе безупречни, честни и прозрачни избори в условията на пандемия, акцентира бившият втори в ГЕРБ.

"Републиканци за България" имат притеснения за това как ще бъдат броени изборните резултати. В изборния процес трябва да има онлайн предаване в начина на предаване и броене на протоколи, настоя Цветанов. В момента от партията на бившия втори в ГЕРБ имат притеснения и за придвижването на протоколите от СИК до ОИК.

Трябва да имаме готовност с платформата и всички протоколи, които са в изборната нощ, да бъдат споделяни и да може да се гарантира, че изборният процес ще бъде организиран и проведен по най-добрия начин, подчерта Цветанов.

Той посочи, че трябва да се гарантира възможността на българите в чужбина да гласуват. За това от "Републиканци за България" предлагат българските граждани в чужбина да гласуват по пощата.

Цветанов открои, че все още няма здравен протокол за това как да гласуват хората под карантира на изборите. Правителството трябва да бъде адекватно с предприемането на мерките, но за нас идва тревожната част с организацията за изборите, предупреди бившият втори в ГЕРБ. 

"Републиканци за България" искат ротация на всички директори на ОДМВР, за да контролират реда в изборния процес. За всичко е ясно, че трябва да има прозрачност и сигурност на изборния процес, но трябва да се даде възможност за добра конкурентна среда, настоя Цветанов.

По отношение на предложението за ротационна смяна на шефовете на областните дирекции на полицията в ромските квартали по време на изборите, Цветанов обясни, че след направен анализ на местните избори през 2019 г. станало ясно, че имало случаи за контролиран и купен вот, но никой не обърнал внимание на него. Той даде пример с община Гурково, където било извършено опорочаване на изборния процес. След сезиране на контролните и отговорни органи, нямало конкретен резултат.

Цветанов даде още един пример, че областният директор на МВР на Благоевград може да бъде командирован за един месец в ОДМВР-Силистра, като по този начин би могло да допринесе за по-голяма гаранция на изборния процес, както и да не се оказва натиск върху съответните ръководители по места. Такава ротация би довела до реагирането на всеки един сигнал за опорочаване на изборния процес, защото срастването по места би ограничила честността на изборния процес, посочи още бившият втори в ГЕРБ.

За това дали ротацията на шефовете на ОДМВР би свършила работа, Цветанов призова журналистите да попитат хората в Силистра дали имат страх от "един областен ръководител на една политическа формация".

От партията предлагат всички политически партии да бъдат равнопоставени в излъчванията си по телевизията. Ние нямаме доверие на изпълнителния директор на БНТ, който не дава възможност като представител на една от обществените медии различните гледни точки на всички български граждани, които представляват съответните политически партии.

Удължаването на изборния процес също е една възможност, но за нас не е приемливо гласуването в два или три дни, защото могат да бъдат предпоставка за опорочаване на изборите, посочи Цветанов.

Цветан Цветанов благодари на президента Румен Радев за осъществяване на диалог от президетската институция с парламентарните и извънпарламентарните партии.

Предстоящите парламентарни избори ще бъдат много по-различни от всички останали и това, което е изключително тревожно е, че няма законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес, в който избирателят да бъде защитен, категоричен бе Цветанов.

По думите му след протестите от лятото има изключително голямо недоверие към правителството и всеки би могъл да подложи на съмнения изборите.

Президентът Румен Радев настоя, че държавата трябва да покаже, че има амбицията да пресече опита за манипулация и купуване на гласове.

Изключително важно е не просто да гарантираме образцов изборен ден, а трябва да се гарантира една добра предизборна кампания и очакваме да чуем параметри на здравни критерии, каза още Радев.

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов заяви "казана дума, хвърлен камък".

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Възраждане", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.