Председателят на "Републиканци за България" Цветан Цветанов е на мнение, че парламентарните избори могат да се проведат в средата на април месец, ако изпълнителната и законодателна власт свършат своята работа.

Пред журналисти след срещата си с държавния глава за безопасното провеждане на изборите, Цветанов заяви, че от партията му са готови за избори на 28 март, но въпросът бил, че изпълнителната и законодателната власт не били готови за провеждането на изборите.

По думите му изборите трябва да се проведат тогава, когато властта е готова да убеди гражданите в честността на изборите. Отговорността е изцяло на президента - президентът по Конституция има правото да насрочи изборите и да издаде указа на база на събраната информация, за да гарантира конституционните права на хората, подчерта Цветанов.

Цветанов се притеснява за броенето на бюлетините и протоколите на изборите
Обновена

Цветанов се притеснява за броенето на бюлетините и протоколите на изборите

Според републиканците властта не била готова за честни избори

В момента има условия на пандемия и невъзможност да бъдат проведени избори и разкриване на секции извън консулските и дипломатическите представителства в чужбина, посочи Цветанов и настоя гласуването по пощата да бъде само в чужбина.

Според него в момента правителството не е готово за изборите заради липсата на здравен протокол и заради липсата на комуникация на външно министерство с другите държави, където има българска диаспора. За това предложението на Републиканци за България е да направят консултации за едно ускорено променяне на законодателството и подзаконовите нормативни уредби, за да има достатъчно информираност.

Припомняме, че по-рано при срещата си с президента лидерът на "Републиканци за България" изрази притеснението си за броенето на бюлетините и протоколите на изборите. 

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов заяви "казана дума, хвърлен камък".

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Възраждане", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.