Покачване на заболелите от коронавирус се наблюдава в София от седмица и столицата отново е в червената зона на картата. Това каза днес здравният министър Костадин Ангелов.

Това сочат и критериите, чрез които здравните власти следят промяната на заболяваемостта - 120 заболели на 100 000 за 14 дни.

По-притеснителното е обаче, че само вчера от 30 до 50% от позитивните проби от две лечебни заведения са без антиген S, това, което показва, че е вероятно заразените вече да са с новия британски щам. Следи се също и дали вече е влязъл у нас и южноафриканския щам - мутация, при която има проблем с лечението.

"Ситуацията се следи. Нека е червена лампа за обществото това, което се случва в момента. Ние не крием нищо, всеки ден се следи ситуацията, в София наистина има раздвижване, наблюдава се от една седмица, два пъти в денонощието ни се докладва от директорите на лечебни заведения и на ЦСМП София за състоянието на свободните легла, за адресите, повикванията и поддържаме денонощна връзка с кмета Йорданка Фандъкова", обясни проф. Ангелов.

"Когато съществува ясна тенденция, която да изисква мерки, първо медиите ще разберат", успокои той, тъй като вече "каквито и аргументи да даваме на обществото, хората не са затворници".

Безплатна програма и клинична пътека за тежко преболедувалите коронавирус

Безплатна програма и клинична пътека за тежко преболедувалите коронавирус

Поне 30% от преболедувалите имат тежки усложнения

Здравният министър успокои, че капацитет за заболели пациенти в болниците има, поддържа се 25% от капацитета на болниците да е със свободни легла за коронавирус, като всички имат готовността до 48 ч. да разкрият още допълнителни легла.

Държавата вече е осигурила и исканото допълнително финансиране за нова апаратура, както и е приета програмата от Министерски съвет за третата фаза на ваксинирането - всички желаещи членове на СИК и ЦИК да бъдат включени и ваксинирани за изборите на 4 април.

Относно високи цени на PCR-тестовете за влизащи в страната на летище София, министър Костадин Ангелов отговори: "Търговците в храма се настаниха, има много участници в този вид криза, но Министерство на здравеопазването няма възможност, нито държавата има такава възможност да регулира, а задължителният PCR е европейска политика за всички пристигащи на територията на България, включително и от страните-членки".

Личните лекари искат медицинска информация за ваксините

Личните лекари искат медицинска информация за ваксините

Те нямат информация за особените групи хора