Специална клинична пътека или Национална програма за пациенти с усложнения, преболедували коронавирус, стартира у нас от 8 февруари. Програмата започва от Александровска болница, а новината съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на представянето ѝ днес в клиниката по нервни болести на здравното заведение. Кой от двата варианта ще се избере ще се реши утре на среща между Министерство на здравеопазването и НЗОК.

Програмата се разработва от два месеца и ще се осъществява съвместно с Национален комплекс "Специализирани болници по рехабилитация", уточни здравният министър. Така пациентите, които имат нужда от възстановяване след прекаран коронавирус и които са получили усложнения, ще имат възможност да се възстановят в болниците по рехабилитации след епикриза от лечебното заведение, в което са лекувани или направление от личен лекар. Те ще трябва да преминат през преглед, който ще е безплатен, пред специалисти на Александровска болница. След консултацията с лекар нуждаещият се ще се препраща за долечение, като то ще е също безплатно за абсолютно всички здравноосигурени и деца.

Директорът на комплекса по рехабилитация Плумелина Мичева обясни, че програмата ще е 10-дневна, като все още се търси финансиране, но финансови разчети сочат, че за 1 ден за рехабилитация на пациент, възстановяващ се от коронавирус, ще са нужни 85 лв., което е 850 лв. за 10 дни.

Плумелина Мичева обясни още, че не се очаква да има ограничения, тъй като рехабилитационните болници разполагат с 2067 легла на територията на всички 15 бази.

Който желае да премине през рехабилитация, може да се обади на тел. 02/9230467 от 8.30 до 16.30 ч.

Директорът на Александровска болница проф. Борис Богов пък добави, че не по-малко от 30% от пациентите, прекарали вируса, имат тежки усложнения. Сред тях кардио, неврологични, на дихателната система, перикардид, тромбози, инфекция или хронична бъбречна болест.

Здравният министър Костадин Ангелов даде пример с 25-годишна жена прекарала коронавирус, която по-късно описва всички промени, които касаят голяма част от човешкото тяло.

"Това малко заболяване, толкова неща промени. Изненадите от ковид продължават... Днес за корона знаем повече, но продължаваме да не знаем толкова много предвид нарастващия брой болни в световен мащаб", обясни Ангелов.