Нямаме никакви указания за това какво ще правим с хората, които са особени групи. Това заяви председателят на общопрактикуващите лекари в София-област д-р Виктория Чобанова в сутрешния блок на БиТиВи.

Тя обясни, че първото, което създава проблемите на лекарите е липсата на адекватна информация по отношение на особеностите на ваксинацията на отделните групи хора. Чисто медицинска информация за ваксините липсва, изтъкна д-р Чобанова и допълни, че медиците разполагат само с кратката характеристика на ваксините.

Лекарите искат конкретна информация, която да бъде еднопосочна към всички пациенти, които пожелаят да се ваксинират. Ваксини ще има за всички, но проблем за нас остава логистиката, посочи д-р Чобанова.

По думите й, ако се работи с ваксината на "Пфайзер", всяка седмица личните лекари трябва да получават ваксини. "Ваксините трябва да ни се докарват до кабинетите, за да не губим ние време", настоя д-р Чобанова.

В малките населени места възрастните хора ще трябва да ходят до лекарските кабинети. Проблем в малките населени места остава, че лекарите са сами.

Нещата изобщо не са еднозначни и ваксинацията не е нещо, което може да се прави с лека ръка. По тази причина ние искаме сигурност, помощ от страна на Министерство на здравеопазването чисто логистична и да можем да отговорим чисто професионално на всички въпроси на нашите пациенти, категорична бе д-р Чобанова.

В момента ситуацията е спокойна, но има леко покачване на случаите на коронавирус. За това д-р Чобанова очаква покачване на случаите на COVID-19 с аргумент част от отпускането на мерките.