В момента ние имаме готовност да предложим състав и структура на правителство и най-вече готовност за краткосрочна и дългосрочна програма за управление. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ в сутрешния блок на БНТ.

Обещанията на ГЕРБ не били толкова големи, а се опитвали да обяснят на хората, че страната се намира в един изключително труден момент и сложна ситуация, обясни Биков. Изборите не отменят ситуацията, а ги спечелихме с над 8% разлика, похвали се той.

ГЕРБ са готови да подадат ръка на всички политически сили в настоящия парламент, без да отстъпят от тяхната философия на програма и да възстановят политическия диалог. ГЕРБ са готови да носят отговорност, ако има такава ситуация, но ако няма, ще искат да знаят кой носи отговорност оттук нататък.

Явор Божанков: БСП няма да подкрепи кабинет на Борисов, не е патерица

Явор Божанков: БСП няма да подкрепи кабинет на Борисов, не е патерица

По думите му, основата на загубата е невъзможността да убедим българските граждани

Един от въпросите, който би трябвало да бъде обсъден, е кой ще бъде министър-председател. В ГЕРБ имат всякакви варианти - правителство от политици от ГЕРБ и други партии, сформиране на правителство от по-неполитически лица, така че имаме всички варианти пред себе си, уточни Биков.

Той изтъкна, че в тази ситуация от ГЕРБ виждат категорични изказвания и след изборите, че не биха приели Борисов за премиер. "За него (за Бойко Борисов) това не е самоцел да бъде министър-председател, както и в този случай. Ние сме готови да положим всички усилия да се съставим правителство, но ако не успеем, ние ще обявим, че излизаме в опозиция", изтъкна Биков.

Според него ГЕРБ може да бъде в опозиция и са напълно готови за тази роля. Ако възникне ситуацията на политическа криза в България, то икономическите последствия от коронавируса ще бъдат големи и напрежението в обществото ще се увеличи, предупреди Тома Биков. ГЕРБ ще направят всичко възможно да има управление, дори и да бъдат в опозиция.

Анализатори: От нова тройна коалиция до разумен кабинет ГЕРБ-Демократична България

Анализатори: От нова тройна коалиция до разумен кабинет ГЕРБ-Демократична България

Алгафари е изненадан от резултатите на ВМРО и от БНО

ГЕРБ очакват от следващите партии да положат усилия да съставят правителство. Ние не на всяка цена искаме да бъдем в управлението, посочи той.

Тома Биков не вижда да има преговори, разговори и спекулации за евентуален кандидат за министър-председател и съставяне на кабинет. ГЕРБ не са стреляли по никого, дори в предизборната си кампания, като от партията се чувстват в удобна позиция. Биков е убеден, че няма да има служебно правителство, като няма нищо против да има ревизия на Министерския съвет.

"Президентът е активен участник в създаването на тази политическа ситуация. Той ще носи отговорност в момента, в който ние не успеем да съставим правителство", подчерта Тома Биков.

В ГЕРБ са готови да обмислят кандидатурата на Слави Трифонов за нов премиер, ако се кандидатира за такъв, каза още Тома Биков.