Преговорите за нов парламент трябва да се случат, мандатите са ясни, кой за какво е влязъл - също, но партиите трябва да започнат да говорят, за да видят дали могат да съставят правителство. Това заяви политологът доц. Даниел Смилов в дискусия за бъдещето на новото правителство в студиото на бТВ.

От своя страна политическият пиар Нидал Алгафари обаче смята, че разговорите са започнали много преди изборите: "партиите са обиграни, запознати са". Алгафари е изненадан от резултатите на ВМРО и от БНО, които предоставиха листите си на Васил Божков.

Ивайло Нойзи Цветков пък добави, че не вижда технически изход от ситуацията. "Очевидно победител е ГЕРБ-СДС, но механизмът как да функционира парламентът не ми е ясен. Много е лесно да си антитетичен, но въпросът е кой и как ще преведе нещата", коментира той.

Нови избори очакват Валерия Велева и Росен Стоянов

Нови избори очакват Валерия Велева и Росен Стоянов

Никой няма да успее да състави правителство, според журналиста и политолога

Смилов добави, че промяна се е случила и Борисов макар и да има най-голямата партия в парламента, няма мнозинство, мнозинството е около него. Хората са пратили с гласа си представители в парламента като отрицание на начина на управление на Борисов. "Формално той ще е първият, който ще опита да състави коалиция, но няма да успее, защото няма партньори, това означава, че тези, които са се заявявали като опозиция, трябва да се обърнат." Според Смилов това е малко вероятно да стане. Топката ще е в Слави Трифонов, той ще има инициативата", смята политологът.

Избирането на председател на 45-то НС – белег за политическо мнозинство

Избирането на председател на 45-то НС – белег за политическо мнозинство

Отношението към гражданите ще покаже дали има промяна

Алгафари е на мнение, че има няколко варианта за нов парламент - ГЕРБ - БСП и без премиер Бойко Борисов с програмно правителство. Той набеляза и още няколко варианта: "Разумният вариант, политическият вариант - е ГЕРБ и Демократична България, които са в едно европейско семейство и биха могли от там да ги попритиснат. Третият вариант - е на екзотиката, Слави Трифонов с мнозинство, при което първият вот на недоверие, поискан от ГЕРБ, ще е още първата седмица. Последният вариант е хаос - избори, избори и пак избори", каза той.