Невъзможност да се състави правителство и нови избори. Това очакват журналистът Валерия Велева и политологът Росен Стоянов след резултатите от проведените на 4 април парламентарни избори и възможностите при този състав на парламента за коалиране и управление. В предаването "Денят ON AIR" двамата се обединиха около позицията, че нито един от лидерите, чиито партии минават 4-та бариера, няма лесно да направи необходимите компромиси за съставяне на кабинет, въпреки направени заявки досега.

Цветозар Томов вижда или нова тройна коалиция, или Слави Трифонов и ДБ да си партнират

Цветозар Томов вижда или нова тройна коалиция, или Слави Трифонов и ДБ да си партнират

Политическата кариера на г-н Борисов приключи. Останалото е агония

"По думите ѝ президентът много бързо ще свика парламента и ще връчи мандата на ГЕРБ. Нито една партия обаче няма да подкрепи правителство на Бойко Борисов, непрекъснато го казват. Той се опита да се помоли, да се самопредложи, но това беше много слаб ход. Показа, че е много уплашен и объркан. Мандатът ще отиде в "Има такъв народ" и те ще го върнат много бързо. Нямат предложение за премиер, предложения за министри и идея как да управляват тази държава, смята журналистът. Тези, които смятат, че Слави Трифонов е лесен човек, ще бъдат излъгани. Слави е изключително авторитарен човек. Не е човек, който е склонен на консенсус. От неговата партия по никакъв начин не искат да влизат в диалог с другите партии. Цялата кампания на Слави беше това - скрит, никой да не знае какво мисли... И ето на, той е на върха. Хората го харесаха заради възрожденските му песни, заради "Едно Ферари с цвят червен", обясни Велева.

828 628 гласа или 26.14% за ГЕРБ при 100% протоколи в ЦИК
Обновена

828 628 гласа или 26.14% за ГЕРБ при 100% протоколи в ЦИК

За втората формация "Има такъв народ" гласовете са 562 005

Соцлидерът Корнелия Нинова също нямало да може да състави правителство, а подкрепа на правителство с мандат на "Демократична България" щяло да бъде безидейно и неморално действие. "Ако Нинова сега подаде оставка, в БСП много бързо ще настъпят процеси на разпад. Всеки ще дърпа от тази партия. Ако тя остане на поста си, има основания за това, но ѝ предстои много бързо разговор в партията", подчерта Велева.

Стоянов зададе въпроса дали народ, който не може да прави революции, може да прави деволюции. По думите му всичко е с тенденция за анти. "Повечето от политиците не говореха по време на кампанията, повече от тях продължават да не говорят. Все още е прекомерно рано да натоварваме с огромна тежест новите политически играчи. Ясно е, че ще влезем във въртележката от избори на избори. Предстои да видим кой е готов да играе ва банк", заяви политологът. За пореден път видяхме липсата на политическо възпитание и култура. Нямат силата и достойнството да подадат оставка. Политическият морал е важен. Младите хора могат много бързо да повярват и още по-лесно могат да те намразят, когато ги излъжеш. Диалогът липсва на всякакво ниво. Ако някой мисли, че идва новият месия, аз бих го поздравил и с очакване бих проследил процеса", отбеляза той.

Корнелия Нинова зове за единодействие анти ГЕРБ още сега

Корнелия Нинова зове за единодействие анти ГЕРБ още сега

Другите лидери и партии да излязат с декларация срещу концесията на летище "София"