Начинът, по който досега се ръководеше Народното събрание трябва да престане. За това настоя доц. Наталия Киселова от Катедра "Конституционно право" в Софийски университет "Свети Климент Охридски" в сутрешния блок на БНТ.

По думите й гласуването за председател на НС ще определи съотношението на силите в 45-то НС. Според нея не просто политическа култура трябва да се промени, но време е да се изпълни съдържанието по Конституция, че правителството управлява с програма. Всички емоции, на които досега бяхме свидетели, трябва да стихнат малко и да започнат да се търсят минималните теми, по които да се търси съгласие, настоя доц. Киселова. Тя даде за пример днешния ден на здравето, който е добър повод да се решават проблемите в здравеопазването.

БСП освобождава място за политически караконджули

БСП освобождава място за политически караконджули

Станислав Владимиров: След 5 г. начело с Нинова БСП е ретро автомобил с модерно покривало

Програмата на правителството е първата крачка във възстановяването на парламентаризма, категорична бе доц. Киселова. Действащото правителство има интерес да бъдат бавени преговорите, но от друга страна не знам дали си дават сметка, че подлежат на парламентарен контрол, посочи тя.

Доц. Киселова допълни, че доста трудно се водят преговори, когато няма мъдрост в политическите партии. Ролята на президента ще бъде голяма, но неговите подготвителни действия за парламентарно правителство са на полето на Народното събрание, обясни тя.

Христо Иванов обеща: Никакви предизборни трикове

Христо Иванов обеща: Никакви предизборни трикове

ДБ против правителство на всяка цена, особено при оферта от ГЕРБ или БСП

Според нея отношението към гражданите ще покаже дали има промяна в модела на управление и дали отново има от същото. Първите няколко действия и даване на възможност на журналистите да имат досега до народните представители, ще покаже ново отношение, каза още доц. Киселова.

В студиото на БНТ Борислав Цеков посочи, че има ключово значение как ще бъде ръководено Народното събрание. Трябва да се възвърне парламентаризма и да има нормален дебат, настоя Цеков, според когото няма задължение да се гласува кандидат за председател на НС от най-голямата парламентарна група, но там ще проличи белег за политическо мнозинство.

Издигането на председател на НС ще бъде първият тест за коалиционна култура и сглобяване на коалиционно мнозинство, посочи Цеков.

По думите му изборните резултати казват "никой от вас няма достатъчно доверие да управлява самостоятелно". Според него правителство на малцинството при раздробен парламент не изглежда стабилно.

Тошко Йорданов: Коалиция с ГЕРБ, ДПС и БСП няма да правим

Тошко Йорданов: Коалиция с ГЕРБ, ДПС и БСП няма да правим

Той отказа коментар и за призива на Нинова