"Демократична България" влиза в 45-я парламент с намерението да прокара конкретни реформи, а не за да участва в правителство на всяка цена - особено ако офертата идва от ГЕРБ или БСП. Това заяви пред bTV съпредседателят на обединението Христо Иванов.

По негови думи ДБ са готови да платят за позицията си и с явяване на нови избори.

Иванов изтъкна, че пред него и съмишлениците му стои предизвикателството да преодолеят "тежката сянка на "трика", случил се през 2014 г. (твърденията на Реформаторския блок, че няма да се коалира с ГЕРБ - бел.ред.).

Предстои ни да покажем, че този път няма да има трикове, че това, което сме говорили, ще го изпълним, отсече той.

Иванов бе категоричен, че ДБ няма да подкрепи никаква форма на участие на ГЕРБ и ДПС във властта. Той изрази надежда, че всички останали формации, явили се с това обещание на изборите, ще си удържат на думата. По негови думи страната ще се освободи от едно бреме.

Борисов: Порадвайте се ден - два, после ще мислим за експертно правителство

Борисов: Порадвайте се ден - два, после ще мислим за експертно правителство

Той се радва на шарения парламент, защото няма да е сам и няма сам да носи отговорност

Имаме много ясно записано в коалиционното споразумение, че не можем да подкрепим управление с мандат на БСП, посочи още лидерът на ДБ.

По този начин остава единствено вариант, предложен от "Има такъв народ". Иванов обаче призна, че е силно скептичен, че това ще се случи. Според него най-вероятно вървим към нов парламентарен вот.

"Може да се окаже, че този парламент може да въплъти в себе си решимостта на хората да има мнозинство, което да гласува против Борисов. Ние се готвим в този парламент да се свърши работа, за да отидем на честни и свободни от Борисов избори", заяви той.

Той изрази очакване 45-ото Народно събрание да направи реформи в МВР и службите, в "репресивния режим" през КПКОНПИ и спецсъда и обществените медии, като всичко това трябва да стане през законови промени.

Корнелия Нинова зове за единодействие анти ГЕРБ още сега

Корнелия Нинова зове за единодействие анти ГЕРБ още сега

Другите лидери и партии да излязат с декларация срещу концесията на летище "София"

"Демократична България" нямала проблем и да остане в опозиция. По думи на Иванов зад партията вече има "нова коалиция на средната класа активни хора у нас и в чужбина".

Припомняме, по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Днес Нинова призова Слави Трифонов, Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България" заедно да излязат с обща позиция срещу намерението на властта да отложи изплащането на концесионното задължение на концесионера на летище "София".

Непосредствено след края на изборния ден пък премиерът Бойко Борисов посъветва опонентите си да се порадват ден-два, а след това да се мисли за експертно правителство.