Никой не се е свързал с лидера на БСП Корнелия Нинова досега за коалиция и никой няма съмнение, че партията претърпя тежка загуба на изборите. Това заяви Явор Божанков от БСП пред бТВ.

По думите му, основата на загубата е невъзможността да убедим българските граждани, че сме алтернатива, макар да искахме вотове на недоверие и да напускахме парламента - хората не повярваха, че ние не сме част от статуквото.

"Партиите на статуквото всъщност са били в предишни управления, които са участвали под една или друга форма в парламента - Мая Манолова, Христо Иванов. Всички тези политически сили получиха сигнал, жълт картон и наказание и избирателят се довери на единствената формация, която не е участвала под никаква форма във властта (б.а. тази на Слави Трифонов)", анализира Явор Божанков.

Анализатори: От нова тройна коалиция до разумен кабинет ГЕРБ-Демократична България

Анализатори: От нова тройна коалиция до разумен кабинет ГЕРБ-Демократична България

Алгафари е изненадан от резултатите на ВМРО и от БНО

БСП трябва да признае загубата. Няма да подкрепим кабинет на Борисов - без Борисов с експерти или без експерти и ще докажем тезата, че не е вярно, че БСП е патерица, обяви още Божанков.

На въпрос защо лидерът Нинова не е поела отговорност за загубата, Божанков отговори, че партията много често се занимава със себе си и то в много критични моменти за държавата.

Влезе ли БСП в тримесечна битка за избори на нов лидер, това означава, че по време на преговорите партията ще е безполезен партньор, това означава, че подаряваме властта на Бойко Борисов и то директно, без уговорки, смята още Явор Божанков.

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Колегата политик Слави Трифонов да не дезертира

И още: "Отговорността и мисията на партията е да изпълни ангажимента и да премахне Борисов във властта, ние не търсим коалиция, не искаме да сме във властта, а казваме безрезервно - "Ще подкрепим безусловно този, който е готов да премахне модела Борисов."

Той добави, че изводът от тези избори е, че Бойко Борисов не може да състави кабинет, но "това не означава, че е история или е пенсиониран... и "ръкавицата" е в партията на Слави Трифонов, който ще реши бъдещето на България".

БСП освобождава място за политически караконджули

БСП освобождава място за политически караконджули

Станислав Владимиров: След 5 г. начело с Нинова БСП е ретро автомобил с модерно покривало

Божанков каза още, че ще се търси отговорност в редиците на БСП за загубата на изборите, но не даде подробности кога и как. "Оставката на Корнелия Нинова може да се разглежда, но само в контекста на събитията и съставянето на кабинет". Ако БСП постави партийния си интерес сега пред съставянето на кабинет, ще остане в историята", добави обаче той.

"Ще има Борисов на бял кон, ако в момента се провалим", коментира Явор Божанков. Той е категоричен и сигурен, че бившият премиер в момента не може да състави управление.