"Над милиард вече са изплатени по мерките за запазване на заетостта. До май месец сме гарантирали всички плащания, които даваме в условията на пандемия."

С това се отчете на последното правителствено заседание преди изборите премиерът Бойко Борисов, заявявайки, че следващото правителство ще решава дали и по какъв начин да бъдат продължени мерките за подпомагане на хората и бизнеса.

Социалният министър Деница Сачева отчете: 300 000 работни места са запазени по мярката 60/40 и до момента са изплатени над 1 милиард лева. Плащанията по нея продължават до 31 май.

По мярката 80/20 са изплатени 153 милиона лева за запазване на близо 30 000 работници в трите сектора "Хотелиерство и ресторантьорство", "Транспорт" и "Туризъм". 54 милиона лева са изплатени на 50 000 служители работници и служители по мярката "Запази ме" и по мярката 75/0.

Над 50 000 са кандидатствалите по мярката за подпомагане на семейства, чиито деца учат в онлайн режим, като до момента са изплатени 44,5 милиона лева за 41 898 семейства. Продължава и мярката за отпускане на средства за детегледачки - до този момент 6592 семейства ползват детегледачка с такива средства.

Освен това Сачева се похвали и с осигурени 161 213 безплатни винетки за хора с увреждания.

Договорите за личните асистенти са 36 181 на стойност 214 милиона лева за годината. "Миналата година средствата са били 92 милиона лева", уточни министър Сачева.

"Виждате тези, които толкова много говорят, за да защитават хората в неравностойно положение, колко пари е имало отпуснати за тях в предишни правителства", подчерта Борисов двойното увеличение на средствата за лични асистенти. Според Борисов "много лесно може да се направи сравнението по начина, по който се грижим ние за тях и тези, които се опитват да кажат, че ги представляват".