Българската демокрация е жива. Това отчете на брифинг за изборните резултати Томислав Дончев. Той благодари на изборната администрация, която се справила с изборния процес и на избирателите.

От коментарите след вота на партиите, Дончев останал с впечатление, че всички за победили, но от спорта той знае, че победителят е един. И така ГЕРБ всъщност отчитат победа, която не трябва да се омаловажава.

Победител е този, който е първи, победителят е един, отсече Дончев и допълни, че това е победа въпреки всичко: въпреки консолидацията на няколко политически сили, които са се борели само за това "да изметат, да махнат и премахнат", въпреки горещото протестно лято, въпреки пандемията, въпреки естественото политическа ерозия и опитите за омаскаряване...

Това е победа, въпреки всичко, коментира още той.

За мен свърши времето за надвикванията, дойде времето за вземане на решения, убеден е Томислав Дончев, който е разтревожен, че политиката се превръща в песни и танци. А политиката е вземане на тежки решения, предупреди Дончев, въпреки уточнението, че не желае да влиза в ролята на учител и ментор.

Ние сме длъжни да предложим правителство, въпреки малките шансове то да мине, каза той. ГЕРБ ще предложи правителство, което от първия си ден ще може да върши работа, а и ГЕРБ имат кадрови и експертен ресурс. Българските граждани дадоха много сложна задача на политиците, изтъкна още Дончев, но той се надява тя да бъде решена.

Партиите в момента нямали никакъв план

Партиите в момента нямали никакъв план

Първан Симеонов и Стойчо Стойчев: Бързите нови избори няма ли да уплашат обществото от хаоса

На брифинга в централата на ГЕРБ присъстваха Томислав Дончев, Костадин Ангелов, Цветомир Паунов и Даниел Митова, като бе обяснено, че премиерът Борисов е ангажиран с важни международни разговори. Какъв страх, да виждате страх сред нас - така Дончев отговори на повторен въпрос защо лидерът на партията не е на отчитането на резултатите и дали това не е заради страх.

Борисов не иска да е депутат и да има имунитет

Борисов не иска да е депутат и да има имунитет

Опонентите ни се опитаха да говорят за срутищата ГЕРБ и какво стана - срутиха се те, изтъкна премиерът

Опитите да бъде заобиколен първият завършват зле, каза Дончев. Той не разкри персоналният състав на правителството, което ще предложи партията. Това правителство ще бъде знаково, но може да бъде в посока както на знак за експертност, така и за знак, че партията е жива, разполага с кадри и се подмладява.

Стана ясно, че партията ще направи промени в структурата си. Ще се търси нов начин на живот на партията, ще се говори повече с хората, а от думите на Дончев се разбра, че трябват харизматични политици, такива, които могат да говорят с гражданите и да обяснят например енергийната стратегия за един час.

Попитан дали трябва да има избори, Дончев отговори: "Демокрацията никога не може да бъде предозирана. Суверенът в безкрайната си мъдрост, така е подредил партиите." Така че, по думите на Дончев, ако суверенът е поискал това, ще се ходи и на предсрочни избори. Вицепремиерът беше категоричен, че няма никакъв уплах от служебен кабинет, но поразмишлява и че политическият реваншизъм не е добре технология.

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Колегата политик Слави Трифонов да не дезертира

Не са водени разговори с партията на Слави Трифонов, стана ясно още от думите му. Не са водени никакви разговори и преговори, не сме просили подкрепа от никого, поясни Томислав Дончев, но не пожела да посочи нито дали Борисов ще бъде предложен за премиер, нито имена на министри. ГЕРБ имат готовност и за председател и зам.-председател на Народното събрание.

Също така Дончев не пожела предварително да коментира дали ще се водят разговори с ИТН за мажоритарен вот и с ДБ за съдебна реформа. "Нека да видим реално внесени предложения в Народното събрание. Няма да коментирам хипотетични предложения... Разговори ще водим по всякакви теми", посочи Томислав Дончев.

Трудни следизборни прогнози... нещо неочаквано?

Трудни следизборни прогнози... нещо неочаквано?

Досега нямаме парламент, разпуснат без да излъчи изпълнителна власт, напомня Евгени Кръстев, но има шанс служебното правителство да поизчака до следващата година

Даниел Митов изтъкна доклада на ОССЕ, че правата и свободите на хората са спазени по време на изборите. ГЕРБ спечели категорично тези избори и не може да бъде заобикалян в парламента, убеден е той. Митов сподели притеснението в ЕНП, че сестринска партия на ГЕРБ, визирайки ДБ, не иска да преговаря с победителя, а е склонна да вкара комунистите във властта през задния вход.

От всяка пора на тялото на президента, по думите му, извирало желанието да състави служебен кабинет, но и той отдавна е излязъл от ролята на обединител на нацията. Това щяло да бъде наказано на следващите президентски избори.

Здравният министър Костадин Ангелов отчете, че сме провели избори по време на пандемия при спазване на здравния протокол. Най-добрата организация беше в Covid секциите, доволен е той. Всички желаещи членове на СИК са били ваксинирани. Справяме се и с третата вълна, каза министър Ангелов. Пандемията още е тук, предупреди той и коментира, че затова трябва да се вземат решения.

От партията отчетоха още, че това е 14 спечелен вот от създаването на ГЕРБ и пети спечелен парламентарен вот. В 169 общини партията печели. От 30 до 69- годишни са избирателите на ГЕРБ или активните хора. Партията разширява влиянието си и сред пенсионерите.