Има индикации, че "Има такъв народ" може да търси подкрепа от нас, но могат и да върнат мандата - това е тяхно право. Това заяви и в студиото на БНТ депутатът от ДБ Владислав Панев.

До този момент не са водени разговори - тук няма някаква новина, посочи той и заяви, че не иска да говори от името на ИТН.

Панев посочи, че евентуалната формула ще бъде "подкрепа за приоритети срещу подкрепа за приоритети". Това ще бъде обект на разговор в следващите седмици, а приоритетите на ДБ са ясни - съдебна реформа, административна реформа (дигитализация), бизнеса и икономическите регулации.

ДБ е устойчив политически проект, уверява Атанасов

ДБ е устойчив политически проект, уверява Атанасов

Формацията трябвало да има план, ако й бъде връчен мандат за съставяне на правителство

Можем да подкрепим правителство на ИТН, но трябва да има конкретни ангажименти за определени политики, а като такива Панев открои съдебната реформа и административната реформа.

Иначе ДБ са готови за опит да реализират мандата при ясни условия. Владислав Панев отказа да посочва имена особена за премиер, тъй като е много рано. Той е категоричен обаче, че сред депутатите на ДБ няма троянски коне на ГЕРБ.

Може и да не можем да съберем подкрепа от това Народно събрание, не изключват от ДБ, а Панев посочи: "Иначе вариантът предсрочни избори си стои на масата, и няма нищо страшно в това, това са демократични процедури."

Не сме в политическа криза, отсече правният съветник на президента

Не сме в политическа криза, отсече правният съветник на президента

Би било опасно разговорът за формиране на ново правителство да бъде обвързан с конституционния дебат

За варианта "програмно правителство" Панев посочи, че няма как да се очаква подкрепа за съдебната реформа от ДПС и ГЕРБ и очакването е на база опита от последните 10 години.

Като важни и неотложни за решаване проблеми на страната Владислав Панев открои стопяването на фискалният резерв на страната до 7.2 млрд. лв. "България в момента няма пари." Едни предсрочни избори обаче не може да утежнят финансовото положение, тъй като реално служебното правителство разполага със същите права както редовното, според Панев. Също така и преработването на Плана за възстановяване, който миналата седмица Томислав Дончев обяви, че го оставя на следаващото правителство.

Андрей Райчев: Не е хубаво да нямаме власт

Андрей Райчев: Не е хубаво да нямаме власт

Нужни са идейни битки, предсрочни избори не са добър вариант

На въпрос ако все пак се стигне до предсрочни парламентарни, Панев заяви, че е далеч по-нормално парламентарните да бъдат далеч преди президентските.

Припомняме, че миналата седмица започва надпревара за подкрепа на "Има такъв народ" и реализация на мандата на втората политическа сила. ГЕРБ заявиха, че са отговорни пред избирателите си като първа политическа сила да предложат правителство, но не очакват то да бъде прието, затова и премиерът Бойко Борисов даде заявка за "десет дежурни депутати", които да осигурят стабилност за ИТН.

След това дойде заявката за подкрепа на вторите от ДПС, последвана и от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Адв. Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" също обяви, че се водят някакви разговори, макар и че заявката му, че ще приемат подкрепа от БСП предизвика раздразнение у Мая Манолова. С уговорката, че разговорите са неформални, това бе потвърдено и от Арман Бабикян.

От самата партия на Слави Трифонов засега запазват мълчание, а както стана известно самият лидер на ИТН е с коронавирус и е в изолация.

Слави Трифонов между Нероден Петко и Неродената мома

Слави Трифонов между Нероден Петко и Неродената мома

В края на приказката за Неродената мома героите са: царят, скитницата измамница и Бабиното момиче, чийто думи се нижат като маргаритни зърна и увличат всички. А по средата е залогът Конституцията