Не съм обнадежден, очаквам действия. На думи съм се наслушал 30 години. Това заяви бъдещият депутат в 45-то Народно събрание Арман Бабикян в студиото на БНТ. Той обясни, че в момента се водят разговори между личности от "Изправи се! Мутри вън!" с хора от ИТН на Слави Трифонов, но не се водят преговори - при преговори има мандат, даден от парламентарна група. Такъв няма засега, защото и самата група не е сформирана.

Има теми, по които да се разговаря и основната е демонтажът на феодалната система "Борисов", която се е установила от десетилетие насам. Също така Бабикян открои още теми - съдебната реформа, икономически мерки, плана за възстановяване и др. неща.

"Просто си разговаряме - има много сериозно сходство по приоритети."

Бабикян вече търси най-малкото общо кратно за новия парламент

Бабикян вече търси най-малкото общо кратно за новия парламент

Той е доволен, че патериците на Борисов са изблъскани

Има хора, които смятат, че трябва да останат чисти и девствени в огледалото, а не да се демонтира феодалният модел, който се е наложил в последните десетилетия у нас. Това няма как да стане без да си изцапаш костюми и обувките, обясни Бабикян. Според него трябва да се прави разлика между "коалиция" и "подкрепа за..." и в тази "подкрепа за..." евентуално правителство на малцинството тънката линия е линията на страха - ще бъде ли зависимо едно такова правителство?

"Тази сметка не е аритметична, а е политическа, но това не се казва и по студиата, не е прилично..., допълни Арман Бабикян. Според него се търси гаранционната полица за независимост. "Сложно е, може би се търси равновесието..."

Не сме в политическа криза, отсече правният съветник на президента

Не сме в политическа криза, отсече правният съветник на президента

Би било опасно разговорът за формиране на ново правителство да бъде обвързан с конституционния дебат

В "Изправи се! Мутри вън" няма нужда да си искаме разрешение, за да си говорим, отсече Бабикян, но подхвърли към коалиционните си партньори Манолова и Дончева защо не са излезли с реакция на заявената евентуална подкрепа от страна на БСП и ДПС, а са реагирали само на думите на адв. Николай Хаджигенов. "Защо всички девствени политически уши мълчат на следващия ден... Никой не отказа подкрепата на Нинова, Карадайъ..."

Манолова не приема "жертвата да е министър" на Хаджигенов

Манолова не приема "жертвата да е министър" на Хаджигенов

Татяна Дончева призова за умерено и снизходително възприемане на изказванията на неопитните

"Няма разцепление, ние сме орел, рак и щука", увери Бабикян и посочи, че за да се събере такава коалиция като тяхната, всеки е трябвало да надскочи егото си. "Тази коалиция успя, за разлика от други свръхбогати коалиции."

Бабикян не изключи такъв модел да се наложи и като основата на бъдещото управление на страната. "Ние не сме казармата на ГЕРБ, в който някой вдига моливче и всички гласуват."

"Феодалният модел на монарха премиер е проникнал много дълбоко. Той не може да бъде съборен за месец - два. Това, че Борисов няма да бъде премиер - това е само върхът на пирамидата." Но по думите на Бабикян, от това, че Борисов няма да е премиер "от там се тръгва."

Според него надеждите, че чудото ще се случи след два месеца са "телешки", а идеята за предсрочни избори и с избори да си напасваш мнозинството е наивна.

На въпрос за тезата на Татяна Дончева за "троянски коне на ГЕРБ" във всички партии, включително и в тяхната коалиция, Бабикян призова, ако Дончева знае нещо, да го каже. "Слаби души може да има навсякъде, това не зависи от партийната принадлежност", по думите му.

Ганев: Скандалите в другите партии може да помогнат на ГЕРБ

Ганев: Скандалите в другите партии може да помогнат на ГЕРБ

При избори през юли не е ясно дали ще има такъв протестен вот

Не мога да хвърлям боб - така Бабикян отхвърли идеята да пророкува фигурата на бъдещия премиер. За себе си обаче каза, че за министър не става. Бабикян е уверен, че в "Изправи се! Мутри вън!" могат да отказват постове и подкупи и това са го доказали вече през лятото на 2020 г. "Давали са ни други неща и ние сме отказвали", заяви Бабикан, имайки предвид "Отровното трио" от протестите миналата година.

Според него министрите и премиерът ще са функция на приоритетите, а в една парламентарна република е наистина важен председателят на Народното събрание.

Това не е сергия, искаме промени. Ще подкрепим правителство, което ще върши работа, министрите трябва да знаят, че са назначаеми служители. Не трябва да се допуска сегашният модел, обаче според Бабикян - "на назначаване на министри, по кръгове, по симпатии и по спирките, в джипката на Борисов".

Харалан Александров очаква забава и страсти в парламента с Борисов и Трифонов

Харалан Александров очаква забава и страсти в парламента с Борисов и Трифонов

Експертът вижда Борисов като силен, но комичен лидер на опозицията

Нормално обаче би било Слави Трифонов да казва какво ще се случи, тъй като хората са му повярвали. "Нормално е Слави Трифонов да има думата, не него хората му повярваха повече, отколкото на мен."

Бабикян е обнадежден: "Не знам дали някога сме имали три партии в Народното събрание, нахлули от екрана и от улицата." Изводът му е обаче: "Сега трябва да има много здрави нерви, сега просто трябва да се издържи."

Плевнелиев: Популистите са във възход - ще платим висока цена

Плевнелиев: Популистите са във възход - ще платим висока цена

Радев, Слави, ДБ и "Изправи се.бг! Мутри вън!" - България е заразена от популизма